AkzoNobel-topman: 'We zijn geen auto die even verhandeld wordt'

Het hoofdkantoor van verf- en chemiegroep AkzoNobel in Amsterdam. ©ANP XTRA

Ton Büchner, de topman van de belaagde Nederlandse verf- en chemiegroep AkzoNobel, ziet amper onrust onder zijn aandeelhouders ondanks de aanhoudende avances van het Amerikaanse PPG.

AkzoNobel is samen met onder meer Unilever een van de grote Nederlandse groepen die de jongste maanden op heel wat belangstelling uit het buitenland kunnen rekenen. In dit geval aast de Amerikaanse verfgroep PPG op AkzoNobel.

PPG bracht al tweemaal een bod uit op de Nederlanders, maar werd telkens de deur gewezen. Nochtans bieden de Amerikanen 90 euro per aandeel, ruim 10 euro boven de huidige koers, die al fors gestegen is door de avances uit de VS.

AkzoNobel lijkt daarmee de wil van zijn grote aandeelhouders naast zich neer te leggen.

Michael McGarry, de topman van PPG, zegt dat bijna alle AkzoNobel-aandeelhouders in de top 20 willen dat de Nederlanders om de tafel gaan zitten met PPG. Het hefboomfonds Elliott Advisors, dat een aanzienlijk belang heeft in AkzoNobel, voerde aan dat aandeelhouders die zowat een kwart van het kapitaal vertegenwoordigen een gesprek tussen de twee concerns vraagt.

Waarde

Maar Büchner blijft de boot afhouden, ook dinsdag in een interview met de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Daarin zegt hij nog geen aandeelhouder te hebben gevonden die van mening is dat het voorstel van PPG de waarde van zijn bedrijf voldoende weergeeft. ‘Wij zitten heel dicht op onze aandeelhouders’, zei hij om aan te geven dat hij beslagen op het ijs komt. 

Ik heb nog geen aandeelhouder gevonden die van mening is dat het voorstel van PPG de waarde van het bedrijf voldoende weergeeft.
Ton Büchner
CEO AkzoNobel

De AkzoNobel-topman lijkt volgens de krant minder onrust bij zijn aandeelhouders te zien dan er in werkelijkheid is. Toch erkent hij dat ze niet op één lijn zitten.

‘Sommigen zeggen: je hebt tot nu toe goed werk afgeleverd. Anderen zeggen weer: we waarderen de afsplitsing van de chemietak en zijn nieuwsgierig hoe dat verloopt en hopen dat op 19 april te horen. Er zijn ook aandeelhouders die zeggen: we zien niet de door jullie aangegeven risico’s om te gaan praten met PPG. Weer andere aandeelhouders zeggen: we willen graag dat je gaat praten, maar we zien dat jullie AkzoNobel de afgelopen jaren aanzienlijk hebben verbeterd.’

Chemie

Büchner kondigde onder Amerikaanse druk versneld een afsplitsing van de chemietak aan, waarover volgende week meer informatie volgt. Dat nieuws is volgens de topman de reden waarom het aandeel van AkzoNobel de jongste weken zo stijgt en niet het dubbele bod van PPG.

We hebben het hier niet over een object, over een auto of kunstobject dat verhandeld wordt.
Ton Buchner
CEO AkzoNobel

Dat bod zet hij opnieuw weg als onacceptabel, 'wat betreft waarde en ook wat betreft de belangen van de andere stakeholders: werknemers, klanten, klimaat en maatschappij'. 'We hebben het hier niet over een auto of kunstobject dat verhandeld wordt. Het zijn 45.000 mensen, met klantenrelaties, met motivatie van de werknemers, met strategische partners waarmee je in gesprek bent.'

Welke prijs dan wel correct zou zijn, wil de CEO echter niet kwijt. 'Dan vraag je mij te speculeren wat er gaat gebeuren. Wij vragen niet naar een derde bod. De eerste twee voorstellen zijn niet goed geweest. Daar hebben ze voor gekozen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud