Antwerpse bioplastiekfabriek loopt drie jaar vertraging op

Het Nederlandse Avantium is gespecialiseerd in plastic flessen. ©Avantium

De plastiekfabriek die BASF en Avantium in de Antwerpse haven willen bouwen, zal twee à drie jaar langer op zich laten wachten.

Dat laat Avantium   vrijdag weten in een persbericht. 

Het Nederlandse biochemiebedrijf Avantium en het Duitse chemiebedrijf BASF  richtten in 2016 de joint venture Synvina op, die zogenaamde furaandicarbonzuur (FDCA) moet maken, de basisstof van polyethyleenfuranoaat (PEF). Dat plastic is een 100 procent plantaardige tegenhanger van het bekende PET, waarmee onder andere drankflessen worden gemaakt.

Synvina wilde die bijzondere stof maken in de haven van Antwerpen. Het bedrijf wil daarvoor een fabriek bouwen met een capaciteit van 50.000 ton per jaar, goed voor 4 miljard drankflessen. Het project zou 50 jobs creëren.

Problemen

We geloven dat de fabriek operationeel zijn zal zijn tegen 2023-2024.
Tom van Aken
CEO Avantium

Maar uit een studie van het bedrijf blijkt dat er nog twee à drie jaar extra nodig is om alle drempels weg te werken. 'Onze studie bevestigt dat de kwaliteit van het product en de vraag uit de markt sterk zijn', klinkt het in het persbericht. 'In het technische evaluatieproces merkte Synvina enkele stappen op die verbetering vereisen.'

Daarom moet Sylvina de pilootfase van het project verlengen, waardoor de opstart van de fabriek '24 à 36 maanden' wordt uitgesteld

'Technische uitdagingen tegenkomen is niet ongewoon in innovatieve, grond verschuivende technologieën zoals deze', reageert Tom van Aken, CEO van Avantium. 'We geloven dat de fabriek operationeel zal zijn tegen 2023-2024'.

Beursgang

Analisten dichten FDCA, 'de opvolger van PET', een groot potentieel toe, maar het zal nog jaren duren voor de technologie rendeert.

PEF staat nog in de kinderschoenen, en wordt nu geproduceerd in 'pilootfabrieken'. Avantium zelf denkt dat niemand anders zo dicht bij de commercialisatie van milieuvriendelijk plastic staat.

Vorig jaar verscheen Avantium op de beurs van Amsterdam. Het kreeg er meteen ook een notering op de Brusselse beurs bovenop. De beursgang bracht 109 miljoen euro in het laatje. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content