Avantium tegen 11 euro naar de beurs

Avantium maakt drankflessen op basis van plantaardige elementen, niet op basis van olie. ©Avantium

Het Nederlandse biochemiebedrijf haalt in eigen land en België 90 miljoen euro op.

De eerste beursgang van 2017 op Euronext Brussel is bijna een feit. Avantium zal op 15 maart op de tabellen noteren.

Het biochemiebedrijf brengt 8,1 miljoen nieuwe aandelen naar de beurs. Plus 48.650 aandelen die de CEO, financieel directeur en chef technologie verkopen. De intekenprijs is 11 euro per aandeel. Dat waardeert de 16 jaar oude spin-off van het Nederlandse olieconcern Shell op 264 miljoen euro.

Avantium haalt daarmee 90 miljoen euro verse middelen op. Van 64 miljoen is het al zeker via de inbreng van de bestaande aandeel- en converteerbare obligatiehouders (20 miljoen) en nieuwe investeerders. Zo hebben het Nederlandse pensioenfonds APG en fondsenbeheerder RobecoSAM zich voor respectievelijk 30 miljoen en 5 miljoen euro geëngageerd.

Belgische kassa rinkelt

Aan Belgische kant worden de obligaties van de staatsinvesteringsfondsen FPIM en PMV omgezet in aandelen. Dat gebeurt tegen zeer gunstige voorwaarden. De twee gaan ook extra aandelen kopen, de FPIM naar verluidt voor 5 miljoen euro, PMV voor het dubbele.

Ook particulieren kunnen op de aandelen intekenen, tot 13 maart. Bij een grote toeloop kan het aantal aandelen tot 15 procent worden verhoogd.

Fabriek in Antwerpen

Avantium wendt het gros van het opgehaalde geld (65 à 75 miljoen euro) aan voor de bouw van een eerste grote fabriek voor de productie van plantaardige drankflessen op basis van polyethyleenfuranaat (PEF). Dat gebeurt in samenwerking met chemiereus BASF. De fabriek komt in de Antwerpse haven.

PEF is een plantaardig alternatief voor PET, dat momenteel de basisgrondstof is voor allerhande drankflessen.

Partijen als Coca-Cola, Danone en het Oostenrijkse verpakkingsbedrijf Alpla zien heil in de nieuwe peftechnologie van Avantium. Ze kochten zich enkele jaren geleden al in het bedrijf in. Er zitten ook een resem financiële partijen in het kapitaal, waaronder de Belgen Capricorn Cleantech en Quest for Growth.

Geen dividend

Gezien de investeringsmodus waarin Avantium verkeert moeten aandeelhouders de eerst komende jaren geen dividend verwachten van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud