BASF moet Solvay-onderdelen afstoten

BASF praat al met mogelijke kopers over de af te stoten Solvay-vestigingen. ©REUTERS

De Duitse chemiereus mag de nylonactiviteiten van zijn Belgische sectorgenoot maar overnemen als drie voorwaarden zijn vervuld.

Bijna anderhalf jaar na de aankondiging dat BASF de nylonactiviteiten van Solvay wil kopen voor 1,6 miljard euro om zijn gamma uit te breiden en een betere toegang te krijgen tot groeimarkten schijnt er licht aan het einde van de tunnel.

De Europese Commissie, met name commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, zette vrijdag na een diepgaand onderzoek het licht op groen, op voorwaarde dat drie toezeggingen die beide bedrijven deden volledig worden nageleefd. Dat maakte de Europese Commissie bekend.

De toezeggingen zijn zogenaamde 'corrigerende maatregelen' die de mededingingsbezwaren van de EU moeten wegnemen. Europa was namelijk tot het besluit gekomen dat de oorspronkelijke deal zou leiden tot een vermindering van het aantal leveranciers en waarschijnlijk prijsverhogingen in een aantal met de nylonindustrie verwante markten. Bovendien zou het fusiebedrijf in staat zijn de toegang van concurrenten tot essentiële tussenproducten te beperken. 

Vier vestigingen

BASF en Solvay stemmen er echter mee in dat twee vestigingen van Solvay in Frankrijk en telkens een in Polen en Spanje worden afgestoten aan één enkele koper. Bovendien moet er voor de productie van adipinezuur in Frankrijk een joint venture komen tussen de fusieonderneming en de koper van de afgestoten activa. Adipinezuur is een tussenproduct van nylon. Ten slotte moeten er langetermijnovereenkomsten komen voor de levering van ADN, een ander tussenproduct.

Het persbureau Reuters meldde onlangs dat er al gesprekken lopen met mogelijke kopers. Het gaat om bedrijven die in 2017 ook een bod uitbrachten, zoals het Koreaanse SK Innovation, KingFa uit China en de private-equitygroep SK Capital. Ook het Duitse Lanxess kan interesse hebben.

De betrokken activiteiten kunnen, inclusief schulden, 420 tot 480 miljoen euro waard zijn, meent Reuters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud