Bayer krijgt van BASF 6 miljard voor zaden en pesticiden

De tomatenzaden van Bayer worden onder meer in de 'serre van de's-Gravenzande toekomst' in het Nederlandse 's-Gravenzande gebruikt. ©Photo News

De verkoop moet de weg vrijmaken voor Bayers overname van het Amerikaanse Monsanto, een deal van 61 miljard euro. In Gent verhuizen zullen werknemers van Bayer naar BASF verhuizen.

BASF  telt 5,9 miljard euro cash neer voor een belangrijk deel van de agrochemiepoot van rivaal Bayer . Het troeft daarmee de Zwitserse zadenspecialist Syngenta af, aldus bronnen van het persagentschap Bloomberg.

Voor Bayer is zowel de deal als de cash welkom: de chemiereus is bezig de Amerikaanse gigant Monsanto over te nemen en moet om de Europese en Amerikaanse kartelwaakhonden over de streep te krijgen én de financiering rond te krijgen flink wat activa in de etalage zetten. De transactie met BASF wordt pas definitief als Bayer die megadeal van 61 miljard euro begin 2018 rond krijgt.

BASF wordt met zijn grootste overname ooit voor het eerst actief in zaden en onkruidverdelgers. 's Werelds grootste chemiebedrijf verandert daarmee van strategie. Na de flop met zijn genetisch gemanipuleerde aardappel Amflora bleef topman Kurt Bock aan de zijlijn staan bij de grootse consolidatie binnen de agrochemie waarbij de reus DowDupont ontstond en ChemChina de Zwitserse zadenspecialist Syngenta overnam. Bock noemde de zadenbusiness duur en onrendabel.

De krachtenbundelingen van de concurrentie deden de Duitse CEO zijn mening herzien. BASF dreigde de enige agrospeler te worden die de landbouwers niet het volledige aanbod van gewasbescherming en zaden kon bieden.

De activiteiten die BASF in handen krijgt draaide vorig jaar een omzet van 1,3 miljard euro en een winst (ebitda) van 385 miljoen euro. Het gaat om de herbiciden van de merken Liberty, Basta en Finale. Wat de zaden betreft gaat het onder meer om koolzaad en katoen in Europa en de Amerikaanse soja. Inclusief ook de onderzoeksprogramma's op die zaden in onder meer Gent.

Met Monsanto zou Bayer te dominant worden in katoenzaden, koolzaad en onkruidverdelger glufosinaat. BASF verwerft dan ook de glufosinaatfabrieken in Duitsland, de VS en Canada. In totaal verhuizen 1.800 Bayer-werknemers in de VS, Duitsland, Brazilië, Canada en België naar de nieuwe eigenaar.

Gent

Bayer CropScience doet in het Gentse Technologiepark (Zwijnaarde) onderzoek naar landbouwgewassen als koolzaad, katoen, rijst, soja, suikerriet en tarwe. Naar hoe hun opbrengst en insectresistentie kan worden verhoogd. In Astene (Deinze) veredelt Bayer koolzaad. Op de twee vestigingen samen werken 400 mensen. 'Een groot deel daarvan - zij die werken op katoen, koolzaad en soja - zal verhuizen naar BASF, maar niet allemaal', zegt Joris Poppe, woordvoerder van Bayer België.

BASF is in Gent actief met het agrotechnologiebedrijf CropDesign.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud