Bayer schikt voor miljarden in Roundup-zaak

De onkruidbestrijder Roundup. ©REUTERS

Het chemiebedrijf Bayer heeft een schikking getroffen met Amerikanen die claimen dat ze kanker hebben gekregen door de onkruidbestrijder Roundup te gebruiken. Het gaat om een totaalpakket van 9,1 à 9,8 miljard euro.

Bayer zou vorige maand al een mondeling akkoord met de advocaten van de slachtoffers hebben bereikt. Het chemiebedrijf, dat de slepende kwestie rond Roundup overnam toen het de Amerikaanse branchegenoot Monsanto kocht, is nu ook schriftelijke akkoord gegaan. Van de totale som is 8,5 miljard euro bedoeld voor het schikken van de huidige claims. De rest is voor toekomstige zaken.

De slachtoffers menen dat Roundup en zijn werkzame bestanddeel glyfosaat de kankervorm non-hodgkinlymfoom veroorzaken. De totstandkoming van de schikking, die circa 95.000 gevallen omvat, was buitengewoon complex. Er moest een afzonderlijk akkoord worden bereikt met 25 advocatenkantoren.

Bayer moet nog met 25.000 klagers, die nog niet akkoord gingen, tot een schikking. Het benadrukt dat de schikking niet betekent dat het bedrijf schuld bekent.

Bayer kreeg vorig jaar te maken met een pak meer rechtszaken nadat het drie grote processen had verloren. Ook al tekende het beroep aan tegen die uitspraken, het verloor tientallen miljarden dollars aan marktwaarde. Sommige investeerders spoorden het bedrijf aan een uitgebreide schikking na te streven. 

De akkoorden brengen Bayer dichter bij het oplossen van de grote juridische hoofdbrekens die de overname van Monsanto haar al bezorgde. Die overwinnen is een topprioriteit voor de CEO van Bayer, Werner Baumann. 

De koers van Bayer schoot hoger na het nieuws over de schikking. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud