Bayer heeft 58 miljard veil voor Monsanto

Bayer laat zijn prooi niet los ©REUTERS

De Duitse chemiereus verhoogt nu al een derde keer zijn bod op de Amerikaanse rivaal. Het wil niet langs de zijlijn belanden na de overnamegolf die de sector momenteel doormaakt.

Bayer verhoogt voor de tweede keer zijn bod op 's werelds grootste producent van zaden voor de landbouw. Het Duitse farmaceutische bedrijf heeft voortaan 127,50 dollar per aandeel veil voor zijn Amerikaanse sectorgenoot. Het verhoogde bod waardeert de aandelen Monsanto op 56 miljard, inclusief 9 miljard schulden wordt dat 65 miljard dollar (58 miljard euro).

De Duitsers verrasten in het voorjaar de sector toen ze bereid bleken 122 dollar per aandeel te betalen voor Monsanto. Toen dat voorstel werd weggehoond door de Amerikanen, trokken ze dat in juli op tot 125 dollar om zo de groep uit Saint-Louis verder onder druk te zetten. Dat vond Monsanto toen ook te weinig, maar het was wel bereid verder te praten met het bedrijf uit Leverkusen.

Over mogelijke desinvesteringen om de kartelwaakhonden te sussen, is nog niet gepraat. Volgens de de Duitse krant Rheinische Post zal Bayer uiteindelijk met 130 dollar op de proppen moeten komen om op een 'vriendelijke' manier tot een akkoord te komen.

Monsanto reageert gevleid, maar nog niet overtuigd op het charmeoffensief van Bayer. Het Amerikaanse bedrijf noemt de gesprekken met Bayer 'constructief'. 'Monsanto blijft verder praten (met Bayer, red.) en evalueert het nieuwe bod', laat het bedrijf weten aan de krant The Wall Street Journal. Het bedrijf zegt wel ook andere strategische mogelijkheden in overweging te nemen.

Monsanto heeft de deur voor andere mogelijke kandidaat-kopers dan wel nog niet gesloten, de voorbije weken hebben de twee intensief onderhandeld, aldus verschillende bronnen. Bayer zou trouwens al een beperkte toegang tot de boeken van Monsanto gekregen hebben. In elk geval is het voorstel van Bayer het hoogste cashbod dat op Monsanto werd uitgebracht.

De toenadering tussen Bayer en Monsanto is zeker geen alleenstaand geval. De overnamepoging past in een grote overnamegolf in de sector. Zo zijn er fusieplannen tussen de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont, die momenteel vanwege concurrentieredenen onderzocht wordt door Europa. Samen zijn de bedrijven, die net als Monsanto bezig zijn met chemische producten om insecten te bestrijden in de landbouw, 130 miljard dollar waard.

Het is de bedoeling dat het fusiebedrijf twee jaar na zijn samenvloeiing in drieën wordt gesplitst. Zo zal een bedrijf ontstaan die zich bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe materialen en daarmee ongeveer 51 miljard dollar omzet zal boeken. Een tweede bedrijf zal zich bezighouden met zogenaamde 'speciale producten', die gebruikt worden in voeding en elektronica. Dat bedrijf zal goed zijn voor 13 miljard dollar omzet. Een laatste bedrijf zal zich bezighouden met pesticiden en andere chemische landbouwmaterialen.

Vooral dat laatste bedrijf is een bedreiging voor Bayer en zeker Monsanto. Het landbouwbedrijf van Dow en DuPont zou met 19 miljard dollar omzet groter zijn dan Monsanto. Maar als Monsanto en Bayer fuseren, zouden zij de grootste zijn.

Een andere grote overname in de sector waarin Monsanto en Bayer actief zijn, is de overname van het Zwitserse chemiebedrijf Syngenta door zijn Chinese concurrent ChemChina. De Chinezen betaalden 40 miljard dollar, wat de deal de grootste Chinese overname ooit maakt. Ook Syngenta is bezig met chemische stoffen voor de landbouw.

Een van de factoren die de overname- en fusiegolf verklaart, is de crisis in de landbouw. De laatste jaren worden landbouwers over de hele wereld geteisterd door tegenvallende oogsten en dus ook door tegenvallende inkomsten. Daardoor kunnen ze minder investeren en hebben ze minder geld om pesticiden te kopen. Daardoor komen de winstmarges van de chemiereuzen onder druk te staan. Door te fuseren krijgen ze meer macht en kunnen ze hun kosten naar beneden halen en hun winstmarges zo weer wat verhogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud