Belgen nemen gigantische Nederlandse bio-alcoholfabriek over

©Havenbedrijf Gent

De Gentse bio-alcoholproducent Alco Bio Fuel verdriedubbelt zijn capaciteit door een Nederlandse fabriek over te nemen.

De capaciteit van de Gentse bio-ethanolproducent Alco Bio Fuel - die gecontroleerd wordt door de Belgische bedrijven Alcogroup, Vanden Avenne Commodities en Vandema - stijgt van 250.000 naar 700.000 kubieke meter door de aankoop van de fabriek uit Rotterdam.

Bio-ethanol is een type alcohol dat geproduceerd wordt met natuurlijke ingrediënten zoals suikerbieten, suikerriet en tarwe. Alco Bio Fuel gebruikt maïs om bio-ethanol te maken.

De alcohol wordt toegevoegd aan benzine, waardoor wagens die er mee rijden tussen 7 en 9 procent minder koolstofdioxide uitstoten. Vandaag moet benzine in België 4 procent bio-ethanol bevatten. Dat percentage stijgt tegen 2020 naar 8,5 procent.

De fabriek stond te koop omdat de vorige eigenaar, het Spaanse Abengoa, in financiële problemen zit. 'Dit was een opportuniteit. Het is veel goedkoper een bestaande fabriek te kopen dan de capaciteit uit te breiden door zelf een nieuwe fabriek te bouwen', zegt Charles-Albert Peers, de CEO van Alcogroup.

De drie Belgische bedrijven nemen het management en het personeel van de Rotterdamse fabriek mee over. 'De 83 mensen die er werken hebben veel expertise', zegt Peers.

Energie verloren

Jobs zullen er dus niet sneuvelen, maar de Belgen zullen de fabriek wel efficiënter maken. 'Bio-ethanol maken in de Rotterdamse fabriek kost 20 procent meer dan bio-ethanol maken in onze fabriek in Gent. Dat komt doordat er te veel energie verloren gaat bij de manier waarop de Rotterdamse fabriek nu werkt. We zullen de haperingen in de komende twee jaar uit het productiesysteem halen. Daardoor zal de winstgevendheid toenemen.'

Door de overname wordt Alco Bio Fuel de op een na grootste producent van bio-ethanol in Europa. 'We voeren onze bio-ethanol uit naar zowat alle landen in Europa.'

De omzet van Alcogroup stijgt door de aankoop van 800 miljoen euro naar 1,1 miljard euro. Over de winst en over hoeveel het betaald heeft voor de Rotterdamse fabriek, wil het bedrijf niets kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud