Bioplasticdroom Avantium nachtmerrie voor belegger

Avantium trok in maart 2017 naar de beurs van Brussel. ©RV DOC

Avantium noteert na anderhalf jaar driekwart onder de intekenprijs, nu BASF de stekker uit het belangrijkste project trekt.

Het chemiebedrijf Avantium, dat op Euronext noteert  , koopt het 50 procentbelang van BASF in een gezamenlijke joint venture terug. 

Over de voorwaarden wordt nog onderhandeld, laat Avantium weten. Maar de scheidingsdatum ligt wel vast: 15 januari.

'Geld en kennis ontbreken'

BASF had in oktober al laten weten dat het geen brood meer zag in het project met Avantium, tenzij een aantal voorwaarden werden ingelost tegen 5 december.

Dat lijkt niet gebeurd. Als Avantium de fabriek, waar een plantaardig alternatief voor de kunststof pet zou worden gemaakt, alsnog wil opstarten, is het dus op zichzelf aangewezen.

En daar knelt volgens analisten het schoentje. 'Avantium heeft het geld en de kennis niet om de fabriek zelf operationeel te krijgen', oordeelt het beurshuis KBC Securities, dat een afbouwadvies hanteert voor het aandeel, en een koersdoel van 2,5 euro.

Dieptepunt

KBC Securities stipt aan dat het Antwerpse project nu al 10 à 15 miljoen cash per jaar verbrandt. Als Avantium alleen voort moet, verdubbelt dat bedrag tot 20 à 30 miljoen. Het chemiebedrijf tuimelt dinsdag op de beurs tot 13 procent lager naar 2,50 euro, een dieptepunt. 

Avantium trok anderhalf jaar geleden naar de beurs tegen 11 euro per aandeel, met een prospectus dat arm aan cijfers en rijk aan toekomstdromen was. Dat bleek een recept voor een nachtmerrie: de intekenaars van het eerste uur zagen intussen driekwart van hun inleg in rook opgaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud