Blind varen voor Avantium-belegger

De technologie van Avantium laat toe om PEF-flessen te maken. PEF gebruikt plantaardige grondstoffen, in tegenstelling tot PET (olie). ©RV DOC

De belegger die wil intekenen op de beursgang van het biochemiebedrijf Avantium moet zich beroepen op gedateerde financiële gegevens en krijgt geen gedetailleerde financiële vooruitzichten.

Avantium publiceerde maandag het prospectus van zijn beursintroductie in Amsterdam en Brussel. De prijs per aandeel is vastgelegd op 11 euro. Een groot deel van de geplande opbrengst is al verzekerd.

Een prospectus is hét referentiedocument voor beleggers, waarin alle gegevens over het bedrijf, de details van de voorgenomen beursgang en de risico's voor beleggers staan. Het is een essentieel document voor wie geïnformeerd wil intekenen op de aangeboden aandelen. Wat moet men onthouden uit het prospectus van Avantium? We zetten het op een rijtje.

1. Financiële gegevens

Wie op zoek is naar actuele financiële gegevens, keert van een kale reis terug. De jongste jaargegevens dateren van het boekjaar 2015. Avantium boekte toen een omzet van 10,26 miljoen euro en 3 miljoen bedrijfsverlies.

Het nettoresultaat dook 13 miljoen euro in het rood, al houdt dat ook rekening met een verlies van 9,8 miljoen van intussen stopgezette activiteiten. De meest recente resultaten dateren van eind september 2016. Over de negen eerste maanden van dat jaar bedroeg de omzet 6,1 miljoen en het bedrijfsverlies 5,2 miljoen.

Dat er verlies gemaakt wordt, is niet abnormaal. Het jonge bedrijf zit nog volop in investeringsmodus en moet nog een tijdje wachten voordat het zijn pef-technologie kan commercialiseren. Pef is een plantaardig alternatief voor pet, momenteel - zie Resilux - de basisgrondstof voor allerhande drankflessen. Avantium en BASF willen via hun joint venture (49/51) een fabriek bouwen om pef-flessen te produceren. De opbrengst van de beursgang moet grotendeels daarvoor dienen.

2. Toekomstperspectieven

De bouw van de fabriek van Avantium in Antwerpen - het grootste industriële project in jaren in de haven - zou pas volgend jaar beginnen. De commercialisering van de pef-technologie is pas voor 2021 voorzien. Maar Avantium geeft geen becijferde toekomstperspectieven. Het verwacht 'in de nabije toekomst' (foreseeable future) geen winst te maken en houdt er zelfs rekening mee dat het 'nooit (duurzaam) winst zal maken'.

Gezien de investeringsmodus waarin Avantium verkeert, moeten aandeelhouders de eerstkomende jaren geen dividend verwachten.

3. Waarschuwingen

Suiker is een belangrijke grondstof is voor pef. Een van de risico's die Avantium in zijn prospectus voor beleggers opsomt, is de vrijmaking van de Europese suikermarkt. Die wordt op 30 september geliberaliseerd. Vanaf die datum zal er geen minimumprijs meer zijn voor suiker. Als de suikerprijs stijgt en de beschikbaarheid ervan minder groot is, kan dat gevolgen hebben voor de joint venture van Avantium en BASF.

Het Nederlandse bedrijf waarschuwt de belegger ook dat de prijs van fructosesiroop - een andere grondstof voor de pef-technologie - kan fluctueren. Dat kan de productie van pef-producten beïnvloeden en een impact hebben op de commercialisering van die producten.

De weersomstandigheden worden ook gezien als een beleggingsrisico, net als 'brand of explosies' die de activiteiten van Avantium kunnen 'verstoren'.

4. Waardering

De intekenprijs van 11 euro per aandeel waardeert de 16 jaar oude spin-off van het Nederlandse olieconcern Shell op 264 miljoen euro.

22%
Als de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend, zullen de Belgische aandeelhouders iets meer dan 22 procent van Avantium bezitten.

Dat is lager dan de gemiddelde waardering van de analisten. Volgens Het Financieele Dagblad gingen zij uit van een gemiddelde waarde van 325 miljoen. KBC plakte een prijs van 166 miljoen op Avantium, Kepler Chevreux 607 miljoen. Die enorme bandbreedte geeft al aan dat de waardering van een jonge en tot nader order verlieslatende bedrijf met een technologie in volle ontwikkeling het betere nattevingerwerk is. 

5. Zwart-geel-rood

Het was al bekend dat Avantium een Belgisch tintje had. De Belgische investeerders Capricorn Cleantech (17,6%) en Quest for Growth (< 3%) zitten al enkele jaren in het kapitaal. En de overheidsfondsen FPIM en PMV bezitten converteerbare obligaties van het bedrijf (die ze tegen 75 procent van de intekenprijs in aandelen omzetten). FPIM en PMV gaan daarbovenop nog nieuwe aandelen kopen.

Als de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend, zullen de Belgische aandeelhouders iets meer dan 22 procent van Avantium bezitten. Als die bijkomende aandelen niét aan de man worden gebracht, zullen ze bijna een kwart van Avantium in handen hebben.

Coca-Cola bezat tot nu toe 3,9 procent van de aandelen. Na de operatie zal dat ongeveer 2 procent zijn. Het publiek zal na de operatie 15 à 23,5 procent van de aandelen bezitten.

Er dreigt echter verwatering omdat de kerninvesteerders die meedoen per 4 nieuwe aandelen die ze kopen 1 warrant krijgen. Die warrants blijven 5 jaar geldig en kunnen vanaf het tweede jaar worden uitgeoefend.

6. Loon management

CEO Tom van Aken en financieel directeur Frank Roerink verdienden in 2015 samen 604.000 euro, waarvan twee derde vast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud