Advertentie
Advertentie

Coronacrisis levert Beaulieu International meer winst op uit minder omzet

©Wouter Van Vooren

De chemie- en vloerbekledingsgroep Beaulieu International Group (BIG) heeft er een goed jaar op zitten. De omzet zakte tot 1,74 miljard euro, maar dat was aan dalende grondstofprijzen te wijten. Die krikten tegelijk de winstmarges op, met dank ook aan de renovatiehype tijdens de coronamaanden.

Beaulieu International Group, het miljardenbedrijf van de familie De Clerck, is de grootste speler in residentiële vloerbekleding in Europa, en als het op tapijt aankomt een uitdager van het eveneens West-Vlaamse Balta, Europa’s grootste tapijtproducent. Het grote verschil is dat BIG in alle segmenten van vloerbekleding aanwezig is, van tapijt over vinyl tot laminaat en parket. Net die spreiding, zowel geografisch als in productgamma, ziet financieel directeur Pieter-Jan Sonck als de reden waarom BIG het coronajaar goed doorstaan heeft. ‘Er was altijd wel ergens in de wereld een land dat minder getroffen werd door het virus.'

Maar naast die consumentenproducten, goed voor bijna de helft van de omzet, haalt BIG ook 681 miljoen euro omzet uit de productie van polymeren, waardoor de groep ook een belangrijke chemiespeler is. Het merendeel van die grondstoffen (granulaten van polypropyleen) wordt geleverd aan andere externe bedrijven. Daarnaast komt nog 295 miljoen euro (17%) uit halffabrikaten als vezels, garens en technisch textiel (Engineered Products).  

Onze polypropgranulaten worden veel gebruikt in hygiëneproducten. Denk aan filters voor mondmaskers of luiers. Daarnaast zagen we een sterke stijging van de plastic verpakkingsmaterialen voor takeaway en e-commerce.
Pieter-Jan Sonck
Financieel directeur Beaulieu International Group

De daling van de omzet met 6,4 procent tot 1,74 miljard euro is volgens Sonck vooral te zoeken in die laatste twee divisies. ‘Hier laat een prijsdaling van de grondstoffen zich ook één op één voelen in de omzet. Dat verklaart 100 miljoen euro in de daling van onze omzet. Daarnaast hebben we veel omzet in dollar en Russische roebel. Een verzwakking van deze munten ten opzichte van 2019, deed ons nog eens 50 miljoen verliezen.'

Organisch is de verkoop van BIG zelfs met 2 procent gestegen, vooral in de chemiedivisie. 'Daar zit de coronacrisis voor veel tussen. Onze polypropgranulaten worden vaak gebruikt in hygiëneproducten. Denk aan filters voor mondmaskers of baby- en incontinentieluiers van de grote merken. Daarnaast zagen we een sterke stijging van de plastic verpakkingsmaterialen voor takeaway en e-commerce.'

Maar ook de vloerbekleding doet het goed. 'Die producten profiteren van de trend van home improvement wereldwijd, met het geld dat consumenten uitsparen op reizen of restaurantbezoek. Ook in het eerste kwartaal blijven de resultaten hier sterk.'

De brutobedrijfswinst (ebitda) van de groep groeide dan ook licht tot 205 miljoen euro (+3,7%), de nettowinst steeg naar 87 miljoen euro (+4,5%). De netto kaspositie van het schuldenvrije bedrijf groeide van 46 naar bijna 200 miljoen euro.

Wereldwijde top

Beaulieu International Group ontstond in 2005 toen vier van de zes kinderen van Roger De Clerck hun bedrijven uit het ouderlijke textielimperium weer samenvoegden. Mieke De Clerck (het intussen failliete Beaulieu of America) en Jan De Clerck (Domo) bleven buiten de fusiegroep. De voorbije decennia is het bedrijf uitgegroeid tot de wereldwijde top, naast het Amerikaanse Mohawk (met het eveneens Vlaamse Unilin en Quickstep), het Franse Tarkett, het Britse Victoria en het Amerikaanse Shaw Industries.

De voorbije twee jaar beweegt er wat bij het vanouds ultradiscrete familiebedrijf . In 2019 werd al een eerste stap gezet naar de verdere professionalisering door de raad van bestuur uit te breiden met een aantal externe bestuurders: serieondernemer en voormalig City-bankier Bart Deconinck, Barbara De Saedeleer, bekend als de vroegere rechterhand van Marc Coucke bij Omega Pharma. Peter Vandekerckhove, gewezen topbankier bij KBL en BNP Paribas Fortis, is de huidige voorzitter van de raad van bestuur. Jan Vander Stichele, ook voorzitter bij Lotus Bakeries en bestuurder bij Mateco (TVH), vertegenwoordigt Dominiek De Clerck in de bestuursraad.

Begin dit jaar deed de derde generatie haar intrede aan de top van het bedrijf. De 35-jarige Caroline De Clerck verving haar vader Francis in de raad van bestuur. In maart werd Stephan Colle, de schoonzoon van wijlen Roger De Clerck, aan het hoofd van de groep opgevolgd door de chemieveteraan Pol Deturck, de eerste externe CEO sinds jaren.

Beaulieu International Group (BIG)

  • Chemie- en vloerengroep van de familie De Clerck, bestaande uit drie divisies: de chemieafdeling (polypropyleenkorrels), Flooring Solutions (tapijt, vinyl, laminaat en parket) en Engineered Products, (vezels, garens en technisch textiel).
  • Omzet (2020): 1,74 miljard euro (-6,4%)
  • Brutobedrijfswinst (ebitda): 205 miljoen euro (+3,7%)
  • Nettowinst: 87 miljoen euro (+4,5%)
  • 4.700 werknemers
  • In maart werd de chemieveteraan Pol Deturck de eerste externe CEO sinds jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud