Equistone werkt aan exit Desmet-Ballestra

Vandemoortele (foto: een productielijn van de groep in Eeklo) is een van de klanten van Desmet-Ballestra. ©Emy Elleboog

Het investeringsfonds Equistone werkt aan een exit uit Desmet Ballestra. Dat is de wereldleider in het ontwikkelen van installaties voor de voedings- en de chemische industrie.

Het investeringsfonds Equistone, het voormalige Barclays Private Equity, heeft het verkoopproces van Desmet Ballestra onlangs in gang gezet, zeggen meerdere bronnen. Volgens onze informatie mandateerde het investeringsfonds de Parijse fusie- en overnamespecialist Messier Maris & Associés om het proces in goede banen te leiden.

Barclays Private Equity werd in 2007 meerderheidsaandeelhouder van Desmet Ballestra. Het management kreeg toen een minderheidsparticipatie in handen. Het is het enige Belgische bedrijf in de portefeuille van Equistone.

De Belgisch-Italiaanse groep ontwikkelt en verkoopt productie-eenheden voor de voedings- en de chemische industrie. De Belgische tak (het vroegere familiebedrijf Extraction Desmet) is gespecialiseerd in oliën en vetten. In de installaties die het ontwikkelt, worden onder meer colza, soja-olie en zonnebloempitten verwerkt. Ballestra, dat in 2004 werd opgeslorpt door Desmet, focust op installaties voor de verwerking van zeep en glycerine.

Desmet Ballestra is niet bekend bij het grote publiek, maar zijn industriële klanten - Cargill, Vandemoortele, Lesieur in de voedingssector, maar ook zeepproducenten als Procter & Gamble, Henkel of Unilever - kennen het des te beter.

De Belgisch-Italiaanse groep is een wereldleider in zijn sector. Ze realiseert met een duizendtal medewerkers - van wie ongeveer 130 in België - een omzet van 450 miljoen euro, nagenoeg exclusief in het buitenland. Desmet Ballestra pootte wereldwijd al meer dan 7.000 installaties neer. Het bedrijf profiteerde een tijd van de boom van de biobrandstoffen, maar die markt viel vervolgens grotendeels weg. Desmet Ballestra kreeg klappen. Dat mondde in 2012 uit in een schuldherschikking en in een bijkomende cashinjectie van 15 miljoen van Equistone in het bedrijf.

Parijs

Dat Messier Maris & Associés het verkoopmandaat op zak heeft, wijst erop dat het verkoopproces vanuit Parijs geleid zal worden. Equistone beheert de participatie in Desmet Ballestra alvast vanuit de Franse hoofdstad. En DSBG, de topholding van de groep, is een Franse vennootschap. Messier Maris is niet aanwezig in ons land. De fusie- en overnameboetiek werd enkele jaren geleden opgericht door Jean-Marie Messier (ex-Vivendi) en Erik Maris. De twee ontmoetten elkaar toen ze in een vorig leven aan het werk waren bij de zakenbank Lazard.

De Belgische fusie- en overnamemarkt is de afgelopen weken behoorlijk actief. Bedrijven als Indaver, A.S. Adventure en Joris Ide wisselden van eigenaar, evenals Veritas en Fagrons IT-poot Corilus. Enkele verkoopprocessen zijn nog volop aan de gang, zoals dat van Bekaert Textiles, Aminolabs, AMP, AR Metallizing, Acertys of Lunch Garden. Ondertussen zoekt de telecomgroep KPN een koper voor zijn Belgische mobilofoondochter BASE.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content