Floridienne zoekt vers geld voor hommelkweker Biobest

De hommels van Biobest ©Dries Luyten

De agrochemieholding Floridienne wil co-investeerders aan boord halen voor hommelkweker Biobest, een van zijn groeimotoren. Dat moet leiden tot een cashinjectie van 10 tot 20 miljoen euro.

Floridienne  is een van de kleurrijkste groepen op de Brusselse beurstabellen, met naast zijn afdeling chemie ook de takken feestvoeding (een bonte verzameling van gastronomische specialiteiten, zoals slakken en zeevruchten) en life sciences, waaronder de Kempense hommelkweker Biobest. Vooral die laatste divisie stuwt de groepsomzet omhoog.

De Waalse groep komt voor 2017 uit op een omzet van net geen 363 miljoen euro, of 18 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging in hetzelfde tempo omhoog, tot 21,9 miljoen euro. De nettowinst, die te lijden had onder nadelige wisselkoersen, komt uit op 6,9 miljoen euro, tegenover 6,6 miljoen een jaar eerder.

De groep keert een brutodividend van 2,1 euro uit.

Hommels

De afdeling life sciences groeide op een jaar tijd met 30 procent, tot 98 miljoen euro.  Dat heeft veel te maken met de steile expansie van Biobest, dat hommels en insecten levert om gewassen te bevruchten en te beschermen. Het bedrijf uit de Kempen deed de voorbije jaren de ene overname na de andere in zijn niche.

Floridienne kondigt aan dat Biobest uitzicht heeft op een cashinjectie van 10 tot 20 miljoen euro. De groep, die vandaag Biobest zo goed als volledig in handen heeft, gaat immers een deel van Biobests kapitaal openstellen voor minderheidsaandeelhouders. Dat moet vers geld in het laatje brengen en zo Biobest toelaten zijn groeistrategie verder te zetten. De onderhandelingen met mogelijke partners zijn aan de gang, zegt Floridienne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud