Hogere prijzen geven BASF vleugels

©REUTERS

Werelds grootste chemiebedrijf BASF pakt uit met een operationele winst van net geen 2 miljard euro voor het derde kwartaal, of ruim een derde meer een jaar geleden. Prijsstijgingen geven BASF een boost.

'Er is een nieuwe dynamiek in de chemie-industrie', stelt BASF-CEO Kurt Bock. En BASF  is als marktleider de eerste om daar volop de vruchten van te plukken, zo blijkt. De omzet van BASF dikte in het jongste kwartaal met 9 procent aan tot 15,3 miljard euro.

BASF heeft voor zijn traditionele chemieproducten afkomstig uit de petrochemie hogere prijzen ingevoerd, waardoor het in die tak de inkomsten met een kwart zag toenemen tot ruim 4 miljard euro. De operationele winst is hier dan ook meer dan verdubbeld tot 1,1 miljard euro.

De prijsstijgingen kwamen er na een tekort aan capaciteit in de chemiesector, omdat investeringen op zich lieten wachten. Orkaan Harvey legde dan weer enkele sites in de Verenigde Staten plat. Zo kampte BASF zelf met vertragingen, waardoor het niet kon leveren aan Recticel, dat zijn productie een tijdlang moest stilleggen bij gebrek aan chemische grondstoffen.

Solvay

BASF nam in september de polyamide-divisie van Solvay  over voor 1,6 miljard euro. De transactie zou in de tweede helft van 2018 moeten worden afgerond.

De chemiereus blijft bij zijn verwachtingen voor het hele jaar, ondanks de heropleving van de markt. De operationele winst zou voor het hele jaar minstens 11 procent hoger moeten uitkomen en de omzet zou minimum met 6 procent moeten stijgen.

Concurrent Covestro , gespecialiseerd in plastic en polymeren, kon eveneens uitpakken met beloftevolle resultaten. Covestro, afgesplitst van Bayer , afficheert een kwartaalomzet van 3,5 miljard euro, of bijna 17 procent meer dan een jaar geleden.

Ook Covestro trok zijn prijzen op. Het chemiebedrijf kondigde in de rand van zijn resultaten aan dat het voor 10 procent van het kapitaal eigen aandelen zal inkopen, of voor hoogstens 1,5 miljard euro. Bayer heeft nog steeds een kwart van de aandelen van Covestro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud