Luc Tack profiteert met Tessenderlo van hete Franse zomer

Luc Tack, CEO en grootaandeelhouder van Picanol en Tessenderlo Group ©Thomas De Boever

Het chemiebedrijf trekt de winstprognose voor dit jaar op. Met dank aan Amerikaanse boeren, de hittegolf in Frankrijk en sportvoeding.

Tessenderlo Group verwacht dat de brutobedrijfswinst dit jaar uitkomt op 270 miljoen euro. Het is de eerste keer dat Tessenderlo voor 2019 een becijferde prognose geeft. De verwachte 270 miljoen euro ligt ruim 50 procent hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda) van 177,8 miljoen euro vorig jaar.

Die groei is grotendeels te danken aan de toepassing van de IFRS16-boekhoudnormen voor leasecontracten (25 miljoen euro extra) en de overname van de elektriciteitscentrale T-Power. Die laatste levert dit jaar naar verwachting 50 miljoen euro ebitda op, terwijl ze vorig jaar slechts één kwartaal (13,5 miljoen euro ebitda) in de boeken werd opgenomen. Maar ook zonder die factoren stevent Tessenderlo af op een forse winstsprong, terwijl het eerder gewoon rekende op 'een hoger resultaat'. Analisten en beleggers reageerden enthousiast. Het beurshuis KBC Securities rekende op slechts 257,5 miljoen euro ebitda in 2019.

Het optimisme bij CEO en grootaandeelhouder Luc Tack is het gevolg van positieve evoluties in de meststoffen- en gelatinedivisie tijdens de voorbije maanden.

Langer landbouwseizoen

Het bedrijf verwijst onder andere naar de 'verlenging van het landbouwseizoen in de VS'. Tessenderlo produceert en levert er speciale, vloeibare meststoffen voor een breed gamma aan gewassen: maïs, soja, granen, groenten, fruit, noten, enzovoort.

Het bedrijf vreesde oorspronkelijk voor een zwak jaar in de divisie omdat het Amerikaanse landbouwseizoen traag op gang was gekomen. De winter duurde er langer dan normaal, waardoor de bemesting en de beplanting van de percelen vertraging opliep. Maar nu blijkt het aangename zomerweer in de belangrijkste landbouwgebieden langer te duren, waardoor de sector de achterstand beetje bij beetje inhaalt. 'En daar profiteren wij natuurlijk van', aldus woordvoerder Frederic Dryhoel.

Hittegolf

Ook de prestaties van de divisie Bio-valorization overtreffen de verwachtingen van het management. 'We merken een volumestijging en een verbeterde productenmix', klinkt het.

Die afdeling is gespecialiseerd in de ophaling en verwerking van dierlijk afval. Het dochterbedrijf Akiolis haalt in Frankrijk slachtafval op, en recycleert het tot producten die gebruikt worden in hondenvoeding, biodiesel, enzovoort. Akiolis profiteerde ongewild van de hittegolven die Frankrijk in juli teisterden. Temperaturen van meer dan 40 graden waren meer regel dan uitzondering. Die uitputtingsslag eiste niet alleen honderden mensenlevens. Ook duizenden varkens, koeien, kippen en paarden lieten het leven voornamelijk door een gebrekkige verluchting van de stallen. En Akiolis was er als de kippen bij om de dode dieren op te halen, net zoals het twee jaar geleden overuren draaide om honderdduizenden door de vogelgriep vergaste (foiegras)eenden af te voeren en te verwerken tot brandstof voor cementovens.

Sportvoeding

Ook de gelatinefabrieken van Tessenderlo draaien beter dan gepland. 'De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd om onze zeven fabrieken - van Vilvoorde tot Argentinië - efficiënter te maken en de bottlenecks weg te werken', aldus Dryhoel. Maar er is meer aan de hand. Hoewel gelatine al sinds jaar en dag gebruikt wordt in snoep, yoghurt en medicijncapsules, duiken steeds meer nieuwe toepassingen op.

Onderzoekers van Tessenderlo hebben enkele nieuwe procedés ontwikkeld en speciale producten - met hogere winstmarges - op de markt gebracht die blijkbaar goed scoren. Het gaat onder meer om collageenpeptide (onder de merknaam Solugel), dat zijn weg vind in antirimpelcrèmes en nagelproducten. Ook producenten van sportvoeding hebben collageenpeptide ontdekt, omdat het goed zou zijn voor de gewrichten en het spierherstel. 

Aandelen

De derde afdeling van Tessenderlo Group, Industrial Solutions, evolueerde de voorbije maanden zoals gepland. Ze omvat de productie van kunststoffen buizen en chemische producten voor goudmijnen en waterzuiveringsstations. 

Het aandeel is sinds de publicatie van de halfjaarresultaten in augustus in opmars, al is de piek van 2017 nog niet in zicht. Tack blijft intussen bijna dagelijks aandelen in bulk aankopen. Eerder deze maand kocht hij een groot aandelenpakket voor 5,9 miljoen euro. Zijn belang - rechtstreeks en via Picanol - stijgt gaandeweg richting 50 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud