Advertentie

Naar totaalverbod op glyfosaat in EU over vijf jaar

Met Roundup worden akkers onkruidvrij gehouden. ©© Bill Barksdale

De Europese Commissie wil de onkruidverdelger glyfosaat na vijf of hoogstens zeven jaar verbieden in de EU.

Tot nog toe hield de Europese Commissie vast aan een hernieuwing van de vergunning voor krachtige onkruidverdelgers zoals glyfosaat voor tien jaar. Maar ze verandert nu het geweer van schouder na een stemming in het Europees parlement in Straatsburg. Een meerderheid van Europarlementsleden stemde voor een totaalverbod op glyfosaat over vijf jaar.

Woensdag legt de EU-Commissie haar aangepast voorstel voor aan de experts van de lidstaten. De huidige vergunning voor glyfosaat loopt af op 15 december. Het is daarom niet zeker dat woensdag al een finale beslissing uit de bus komt.

Monsanto-Antwerpen

Glyfosaat is vooral bekend onder de merknaam van het populaire product Roundup van Monsanto. De koerswijziging kan gevolgen hebben voor de Monsanto-fabriek in Antwerpen en haar 760 personeelsleden. Monsanto maakt de onkruidverdelger onder andere in de fabriek in Antwerpen. Een derde van de productie daar is Roundup. De rest zijn producten voor andere bedrijven.

1/3
Round-up is goed voor een derde van de productie van de Antwerpse Monsanto-fabriek.

Er is de voorbije jaren heel wat te doen geweest over de gezondheidsrisico's die al dan niet met glyfosaat gepaard gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is de stof 'waarschijnlijk kankerverwekkend', maar het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) vinden niet dat er een link kan worden gelegd tussen glyfosaat en kanker.

Europarlement wil totaalverbod na vijf jaar

Het Europees Parlement stemde dinsdag voor een uitfasering van het gebruik van glyfosaat die vijf jaar zou duren. De resolutie werd goedgekeurd met 355 stemmen tegen 204 en 111 onthoudingen. 

Wel wil het Europarlement meteen, vanaf 15 december, een einde aan het gebruik door particulieren, in openbare ruimtes en door de landbouwsector als er biologische alternatieven voorhanden zijn. Tegen eind 2022 moeten ook de boeren helemaal afgestapt zijn van glyfosaat.

Overleg EU-experts

De resolutie van het Europees parlement is niet-bindend, maar ze zet wel druk op de ketel. Het politieke signaal is alvast aangekomen bij de Europese Commissie. Die streeft nu naar  een 'zo breed mogelijke steun' voor een nieuwe vergunning met een looptijd van 5 tot 7 jaar. Dat zei Margaritis Schinas, de woordvoerder van de Commissie-Juncker na de stemming.

De EU-Commissie legt het voorstel nu voor aan de experts van de lidstaten. Die zijn verdeeld. Frankrijk, Italië, Luxemburg en Oostenrijk waren al gekant tegen een verlenging van de vergunning voor glyfosaat met tien jaar.

In België is het gebruik van glyfosaat nu al verboden voor particulieren. Enkel in de landbouw kan de onkruidverdelger nog worden gebruikt.

Er  is ook druk op de Commissie vanuit de basis. Meer dan 1 miljoen Europeanen hebben een burgerinitiatief ondertekend dat oproept tot een glyfosaatverbod. De Europese Commissie moet binnen de drie maanden besluiten wat daarmee wordt gedaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.