Rechter zet deur open voor nieuwe Roundup-claims

©REUTERS

Een Amerikaans hof van beroep bevestigt dat Monsanto (Bayer) verantwoordelijk is voor de kanker van een Amerikaanse tuinier en zet zo de deur open voor nieuwe claims .

Er is een nieuwe uitspraak gevallen in het juridisch dossier over Dewayne Johnson. In augustus 2018 oordeelde een rechter dat Monsanto, dat eigendom is van het Duitse Bayer, schuld heeft aan de terminale kanker van de man. Hij sproeide als tuinman in Amerikaanse schooltjes de onkruidverdelger Roundup en kwam daarbij per ongeluk in contact met het goedje.

Monsanto liet volgens de rechter na om - twee jaar geleden - te waarschuwen voor het gevaar van Roundup en moest als schadevergoeding 289 miljoen dollar ophoesten. ‘Dit zal Dewayne niet genezen, maar het is wel een sterk signaal’, zei zijn advocaat toen.

Dat bedrag werd later verlaagd naar 78,5 miljoen dollar aan schadevergoedingen, en nu gaat dat na een nieuwe uitspraak van een hof van beroep in Californië nog eens naar beneden tot 20 miljoen dollar.

Opnieuw schuldig

Belangrijker dan de boeteverlaging is het feit dat Monsanto ook in deze rechtszaak schuldig wordt bevonden en dat de rechter geen oren had naar de argumenten van het bedrijf.

Monsanto overweegt om ook de nieuwe uitspraak aan te vechten. ‘Het verdict en de opgelegde schadevergoeding zijn inconsistent met de bewijslast en de wet. We blijven overtuigd van de veiligheid van Roundup’, klinkt het.

De zorgen van Bayer-topman Bayer Baumann leken eind juni even van de baan. Hij kondigde toen aan een schikking te hebben getroffen over zowat 95.000 claims van Amerikaanse kankerpatiënten die Roundup de schuld geven van hun ziekte. Bayer legde daarvoor bijna 10 miljard euro op tafel, waarvan zo’n 8,5 miljard euro voor huidige claims en de rest voor toekomstige zaken.

De nieuwe uitspraak zal mogelijk nog meer Amerikanen overtuigen om een claim in te dienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud