Recticel: 'Volledig herstel in tweede jaarhelft'

Olivier Chapelle, de CEO van Recticel. ©Tim Dirven

Olivier Chapelle, de CEO van het beursgenoteerde Recticel, rekent op een spectaculaire ommekeer: van een omzetkrimp van meer dan 50 procent in april naar een volledig herstel in de komende maanden.

Min 53 procent. Zo groot was de dramatische omzetdaling van Recticel in april door de lockdowns in de meeste landen. In mei (-36%) en juni (-11%) draaide de business al iets beter en sinds begin juni zijn alle fabrieken opnieuw operationeel.

De krimp kwartaal op kwartaal kwam uit op 33 procent. Dat is zelden gezien, maar het bedrijf slaagde er tegelijkertijd in stevig in de kosten te snoeien. Op het hoogtepunt van de crisis was bijvoorbeeld 40 procent van de werknemers in een stelsel van tijdelijke werkloosheid, nu is dat nog zo'n 10 procent. Resultaat van de ingrepen is dat de brutobedrijfswinst (ebitda) in het eerste halfjaar toch ‘licht positief’ eindigde.

Chapelle verwacht de komende maanden een normalisering. 'Na het dieptepunt in april geeft het orderboek me vertrouwen dat we uit deze uitzonderlijke crisis komen. In de tweede jaarhelft zal de omzet naar verwachting weer op het niveau van vorig jaar uitkomen, op voorwaarde dat er geen tweede virusgolf komt.'

Het orderboek geeft me vertrouwen dat we uit deze uitzonderlijke crisis komen.
Olivier Chapelle
CEO Recticel

'We zien in de bouwsector een herstel van de vraag naar isolatiematerialen', klinkt het. 'En de verkoop van matrassen en lattenbodems loopt goed. We zijn tijdens de lockdown blijven leveren voor e-commerce, maar nu vinden klanten ook de weg terug naar de winkels.'

De verkoop van soepelschuim (voor meubels bijvoorbeeld), technische schuimen (voor automobieltoepassingen) en akoestische isolatie (voor compressoren) daarentegen heeft nog achterstand in te halen.

Transformatie

Recticel heeft de voorbije maanden een grondige facelift gekregen. Het deed namelijk een dertigtal fabrieken van de hand en cashte daarvoor 210 miljoen euro. De groep verkocht haar belang van 50 procent in Eurofoam, dat polyurethaanschuim voor zitmeubels en matrassen produceert. De automobieldivisie, die dashboardhuiden maakt, gaat in twee stappen de deur uit.

Door die deals is Recticel in een klap schuldenvrij. 'We hebben de financiële middelen en dan zijn er in een crisis misschien meer opportuniteiten. We bekijken overnamedossiers', zegt hij.

Speculatie

De transformatie heeft bij beleggers ook de speculatie over de toekomst van het bedrijf aangewakkerd. Het beurshuis ING houdt rekening met een verder opbreekscenario en een bod op het hele bedrijf of onderdelen ervan.

Op de jongste algemene vergadering was de Franse gigant in bouwmaterialen Soprema, een seriële overnemer, aanwezig. En een gifpil tegen vijandige overnames raakte er niet goedgekeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud