Recticel maakt isolatie van oude matrassen

©Photo News

Recticel start in Wetteren een pilootlijn om materialen uit afgedankte matrassen om te zetten in isolatie.

Recticel geeft matrassen op basis van soepelschuim (polyurethaanschuim) een tweede leven. In Frankrijk produceert het bedrijf reeds akoestische isolatie met afval uit de productie, maar het management heeft grotere plannen.  

Aangezien matrasproducenten, zoals Recticel (bekend van onder andere Lattoflex en Beka), binnen enkele jaren geconfronteerd worden met een terugnameplicht, zoekt Recticel volop naar manier om die materialen te hergebruiken. 'We nemen hier het voortouw', zegt Jean-Pierre De Kesel, innovatiedirecteur van Recticel.

In Wetteren heeft Recticel daarom een pilootlijn opgestart, die vandaag door Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) wordt ingehuldigd.

Volgens De Kesel zullen vermoedelijk al in 2019 of 2020 de eerste akoestische isolatieplaten op basis van oude matrassen op de markt komen. 'Recyclage wordt soms voorgesteld als iets eenvoudigs, maar er komt meer bij kijken dan je denkt', zegt hij. Hij verwijst onder andere naar de hygiëneaspecten en naar chemische stoffen in oude matrassen waarvan het gebruik intussen niet meer toegelaten is. Ons onderzoek is al een heel eind opgeschoten, maar er zijn nog hindernissen', klinkt het. 

De matrasmaterialen zullen in eerste instantie ingezet worden voor akoestische isolatie voor de woningbouw en voor industriële toepassingen. Er opnieuw matrassen mee maken, is volgens De Kesel niet de ambitie. 'Dat zou de levensduur van de matras niet ten goede komen. We zoeken naar toepassingen waar de herbruikte materialen 100 procent voor geschikt zijn.'

De pilootlijn en de opening van nieuwe onderzoekslabo's is het sluitstuk van een investeringsprogramma van 10 miljoen euro. De labo's bieden plek voor de 100 Recticel-onderzoekers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud