Solvay bespaart 150 miljoen euro met ontslagronde

Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay ©Bloomberg

Door wereldwijd 600 jobs te schrappen, gaat het Belgische chemiebedrijf Solvay tegen 2020 zo'n 150 miljoen euro per jaar besparen.

Solvay  boekte in het eerste kwartaal 533 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda), 3 procent minder dan vorig jaar. De daling is te wijten aan een zwakke dollar en de verkoop van enkele activiteiten. Indien dat alles buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de ebitda met 9 procent. 

'Zoals verwacht, was de tegenwind van wisselkoersen aanzienlijk, maar we worden aangemoedigd door de positieve onderliggende trends in onze belangrijkste markten', zegt afscheidnemend CEO Jean-Pierre Clamadieu. Solvay profiteert bijvoorbeeld van de stijgende vraag naar lichtgewichtmaterialen voor vliegtuigen van Boeing, Airbus en Lockheed Martin. Het bedrijf levert ook chemische stoffen voor de Amerikaanse schalieoliesector en speciale kunststoffen voor gebruik in smartphones en elektrische auto's. De winstmarge van natriumcarbonaatfabrieken stond evenwel onder druk door de toenemende concurrentie uit Turkije. 

De groepsomzet daalde 3 procent tot net onder 2,5 miljard euro. De resultaten liggen nipt onder de analistenprognoses. 

Het bedrijf meldt bovendien dat de eerder aangekondigde herstructurering binnen drie jaar 150 miljoen euro besparingen zal opleveren. Bij Solvay gaan wereldwijd 600 banen op de schop. Vooral Frankrijk wordt daarbij hard getroffen. België komt er goed van af, en profiteert zelfs van de verhuis van een honderdtal onderzoeksfuncties van Parijs naar Brussel.

De ganse herstructurering brengt een eenmalige kost van 134 miljoen euro met zich mee. Daardoor halveert de nettowinst toegekend aan Solvay-aandeelhouders het voorbije kwartaal tot 109 miljoen euro.

Voor het hele jaar verwacht Clamadieu een groei van de ebitda met 5 à 7 procent, maar dan wel abstractie gemaakt van de dure euro, die een stevige hap uit de winst zal nemen. Analisten verwachten dat tegenzittende wisselkoersen de ebitda over het boekjaar 2018 licht zal doen afnemen tot 2,22 miljard euro, van 2,23 miljard over boekjaar 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud