Solvay koopt zich in Europese top in

Het Belgische chemiebedrijf Solvay rukt met de overname van het Franse Rhodia op naar de zevende plaats in de Europese chemiesector. Wereldwijd wordt Solvay het nummer 15. Het bedrijf betaalt 3,4 miljard euro voor Rhodia en verdubbelt de omzet, de bedrijfskasstroom en het personeelsaantal. Dit is de megadeal waarop Solvay al een ruime tijd zat te broeden, na de verkoop van zijn farmaceutische activiteiten.

Solvay heeft in het verleden al getoond extreem kieskeurig te zijn in overnames, maar beleggers begonnen de voorbije maanden toch te vrezen voor een te dure overname. De economie trok wereldwijd aan, net als de beurzen. Prooien werden zo met de dag duurder. Maar de koersreactie (+2,3%) van maandag getuigt dat Solvay ook deze keer zijn aandeelhouders weet te overtuigen.

De prijs die Solvay betaalt, is volgens analisten ‘aanvaardbaar’, zelfs zeer laag in vergelijking met recente deals in de sector zoals de overname van Cognis of Danisco.

Maar daar schuilt meteen ook het addertje onder het gras. Solvay wou met een overname groener en innovatiever worden en meer in groeilanden actief zijn. Daar voldoet Rhodia ruimschoots aan, maar er zijn twijfels of het Franse bedrijf, dat onder andere kunststoffen voor de autosector produceert, wel de cycliciteit van Solvay zal verminderen zoals beoogd werd. En daarom is het misschien niet helemaal de gedroomde bruid. ‘Danisco, waarop Solvay eerder tevergeefs zou geaasd hebben, dat was pas een acyclisch bedrijf’, zegt een analist.

Christian Jourquin, de topman van Solvay, ontkent dat Rhodia tweede keuze was. ‘Rhodia is een kampioen in alle domeinen waarin het actief is’, aldus Jourquin, die over twee jaar zijn functie als CEO zal doorgeven aan Jean-Pierre Clamadieu, topman van Rhodia. Een primeur voor Solvay, dat na jaren Belgische leiders het roer zal doorgeven aan een Fransman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud