Solvay verwacht 'bescheiden' groei in 2019

Afscheidnemend Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu ©Dries Luyten

De zwakke verkoop van mobieltjes en de crisis in de autosector vertalen zich in een vlakke start van 2019 voor de chemiegroep.

Jean-Pierre Clamadieu zwaait niet meteen met een euforisch rapport over 2018 af bij Solvay   De omzet steeg over 2018 met 1 procent naar 10,26 miljard euro, in lijn met de verwachtingen van analisten. De brutobedrijfswinst (ebitda) evolueerde vlak naar 2,23 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten was er zoals beloofd goed 5 procent groei. 

Netto zakt de winst met bijna een vijfde naar 858 miljoen euro of 8,31 euro per aandeel, vooral door het prijskaartje van de herstructurering die afscheidnemend CEO Jean-Pierre Clamadieu in de eerste jaarhelft doorvoerde. Exclusief die lasten steeg de winst per aandeel door kostenbesparingen en lagere rentelasten met 12 procent.

DE DRIE MOTOREN VAN SOLVAY

Advanced Materials: kunststoffen voor onder meer smartphones (bv. hittebestendige omhulsels) en lichtgewichtmaterialen voor de auto- en de luchtvaartsector.

  • Omzet: 4,38 miljard (stabiel tov. 2017).
  • Ebitda: 1,2 miljard (stabiel).

Advanced Formulations: chemische toepassingen voor onder meer industrie (bv. schaliegaswinning) en consumptie (bv. shampoo, roomijs).

  • Omzet: 3,06 miljard (+3%).
  • Ebitda: 521 miljoen (stabiel).

Performance Chemicals: natriumcarbonaat (bv. detergenten, glas), waterstofperoxide (bv. bleekmiddel).

  • Omzet: 2,81 miljard (+2%).
  • Ebitda: 729 miljoen (-3%).

 

Opvallend: de twee afdelingen die Clamadieu enkele jaren geleden als speerpunten voor de groei naar voren schoof - Advanced Materials en Advanced Formulations - keken beide tegen een vlakke winstevolutie aan (zie inzet).

Iet of wat ironisch was een van de best presterende bedrijfstakken de polyamiden (nylon), die - zoals Clamadieu het tijdens de telefonische conferentie met analisten formuleerde - in de 'departure lounge' zit om verkocht te worden aan BASF. Daardoor stijgt de globale courante winst per aandeel met 16 procent, terwijl de winst per aandeel uit voortgezette activiteiten 'maar' 12 procent toeneemt. 

De groei van de kernactiviteiten werd in 2018 vooral afgeremd door twee factoren.

iPhone

Jaarresultaten

Voor 2019 mikt u op bescheiden winstgroei? Wat is 'bescheiden'?

Jean-Pierre Clamadieu (vertrekkend CEO): ‘We gaan dat niet preciseren. Het is ook moeilijk te voorspellen. De uitkomst van de gesprekken tussen China en de VS kunnen onder meer een impact hebben op het consumentenvertrouwen, onze klanten en de logistieke ketting.

De guidance voor dit jaar staat in contrast met het ‘potentieel’ van 6 à 9 procent jaarlijkse groei die u voor 2019-2021 vooropstelt.  

Karim Hajjar (CFO): ‘We merken dat er zeker op korte termijn tegenwind is in de automobiel- en oliesector. Onze producten voor oliebedrijven kenden bijvoorbeeld een fantastische eerste negen maanden,  om dan in het laatste kwartaal 25 procent te zakken. De markten kunnen snel veranderen, maar dat betekent niet dat onze fundamentals veranderd zijn.

Wat zijn de grootste uitdagingen van de nieuwe CEO Ilham Kadri?

Clamadieu: De voorbije jaren hebben we de activiteitenportefeuille van Solvay grondig veranderd, met focus op groeimarkten en innovatie, aangevuld met klassieke activiteiten die veel cash opleveren. De ambitie is nu om het volledige potentieel uit het bedrijf te halen, door innovatie en meer samen te werken met klanten.

 

Eerst is er het feit dat consumenten even genoeg smartphones hebben, getuige het eerste winstalarm van de iPhone-producent Apple in 16 jaar. Solvay levert onder meer omhulsels die mobieltjes zelfs bij intensief gebruik hittebestendig maken. 

Ten tweede is er de crisis in de autosector, het gevolg van een mix van handelsoorlogen, nieuwe Europese milieunormen en de Chinese groeivertraging. Solvay levert voor de autosector - net als voor de vliegtuigbouwers - lichtgewichtcomposieten die voertuigen lichter en dus zuiniger maken. 

Gelet op de sombere outlook die autoproducenten en toeleveranciers als Daimler en Melexis voor 2019 uitstuurden, mag het niet echt verbazen dat Clamadieu voorzichtig is voor 2019. 'De groei zal worden gematigd door de omstandigheden in de automobiel-, de elektronica- en de oliesectoren', stelt hij. 

©rv

Het eerste kwartaal zal naar verwachting vlak evolueren, maar met een versnelling in de tweede jaarhelft zou de brutobedrijfswinst toch een 'bescheiden' groei moeten laten optekenen. Op de beleggersdag in september legde de CEO de lat nog hoog voor zijn opvolgster, Ilham Kadri, door voor de periode 2019-2021 een gemiddeld groeipotentieel van 6 à 9 procent naar voren te schuiven.  

Aandeelhouders krijgen 3,75 euro bruto dividend. Dat is 4 procent meer dan de 3,60 euro bruto over het boekjaar 2017. Beleggers ontvingen al een voorschot van bruto 1,44 euro in januari, het saldo van 2,31 euro volgt op 23 mei. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud