Solvay eindelijk verlost van Braziliaanse dochter

©REUTERS

De chemiegroep probeert al sinds 2013 van het verlieslatend Indupa af te raken.

Solvay bereikte vannacht een akkoord met de Braziliaanse chemiegroep Unipar Carbocloro om zijn belang van 70,6 procent in Solvay Indupa over te nemen. Meteen een nieuwe aflevering in de saga rond de verlieslatende Braziliaanse pvc-dochter die Solvay al eind 2013 probeerde te verkopen aan Braskem, om een jaar later op een veto van de Braziliaanse kartelinstanties te stoten.

Anderhalf jaar later is Indupa niet rendabeler geworden. Integendeel, Solvay slikte vorig jaar nog een afboeking van 88 miljoen euro op de dochter, waardoor Indupa met 177 miljoen activa en 275 miljoen schulden eind 2015 tegen minus 98 miljoen in de boeken stond. Bijgevolg bestaat de 202 miljoen dollar (175 miljoen euro) die Solvay voor Indupa ontvangt hoofdzakelijk uit schulden.

Gezien de voorgeschiedenis houdt Solvay logischerwijs een slag om de arm, met de vermelding dat de Braziliaanse kartelwaakhond nog zijn goedkeuring moet geven. De Belgische chemiegroep werd op de deal geadviseerd door Lazard.

Als de verkoop groen licht krijgt, is het een opsteker voor CEO Jean-Pierre Clamadieu. Die wil in snel tempo Solvay ombouwen tot een minder conjunctuurgevoelige fijnchemiespecialist. Cyclische 'bulkchemie' moet de deur uit: in maart kon Solvay al twee jaar vroeger dan gepland afscheid nemen van zijn Europese pvc-tak

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud