Tessenderlo profiteert van 'foie gras crisis'

In Frankrijk werden de voorbije maanden massaal veel eenden afgemaakt om de vogelgriep in te dijken. ©REUTERS

De fabrieken van het Franse Akiolis (onderdeel van Tessenderlo) draaiden de voorbije weken en maanden overuren om vergaste eenden te verwerken tot brandstof voor cementovens.

Om de uitbraak van het vogelgriepvirus in de streek van de foie gras in te dijken, heeft de Franse overheid eind vorig jaar beslist om preventief honderdduizenden, mogelijk miljoenen, eenden af te maken.

Een drama voor de eendenkwekers, maar een zegen voor het Belgische chemiebedrijf Tessenderlo Group. Volgens Stefaan Haspeslagh, financieel directeur van Tessenderlo en de rechterhand van CEO Luc Tack, leverde de eendencrisis ‘enkele miljoenen’ extra winst (bedrijfskasstroom) op.

Cementovens

Akiolis haalt de kadavers op, haalt er in zijn fabrieken het vocht uit en levert het gedroogde eindproduct aan cementbedrijven die er hun hoogovens mee brandende houden.

Akiolis haalt ook afval bij slachthuizen op en recycleert er vetten uit voor gebruik in veevoeder en biodiesel. ‘De prijs van die vetten zit opnieuw in de lift’, geeft Haspeslagh een tweede verklaring voor de sterke prestaties van de divisie Bio Valorisation in het eerste kwartaal. 

Zorgenkind

De divisie was lange tijd hét zorgenkind van Tessenderlo, met enkele jaren van opstapelende verliezen. Maar dat is grotendeels achter de rug, met dank dus aan Akiolis in Frankrijk.

Over de gelatinefabrieken – waar Tessenderlo beenderen verwerkt tot gelatine – is CEO Tack nog niet helemaal tevreden. ‘Daar was de put ook veel dieper omdat (onder de vorige CEO, red.) er jarenlang te weinig geïnvesteerd is geweest. De inhaalbeweging is nog bezig. We investeren volop in de modernisering van de fabrieken, ook in Vilvoorde. Dat kost tijd.’ 

Grondstoffen

De recurrente bedrijfskasstroom van de groep steeg in het eerste kwartaal met 14,4 procent naar 54,8 miljoen euro. Daarmee zit Tessenderlo voor op schema. Het management mikt voor het volledige jaar namelijk op slechts ‘maximaal 10 procent groei’. 

Bio Valorisation was de enige van de drie divisies die winstgroei boekte. De landbouwdivisie – de belangrijkste – en Industrial Solution (kunststofbuizen) zag de winst wat dalen. ‘Het landbouwseizoen in de VS is traag gestart en de meststoffenprijzen blijven onder druk staan’, aldus Haspeslagh. De kunststofbuizendivisie heeft op haar beurt last van hogere grondstoffenprijzen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud