'Transformatie Solvay is hiermee rond'

Volgens Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay, begint het chemiebedrijf aan een nieuw hoofdstuk nu de polyamiden zijn verkocht aan BASF. ©Thierry du Bois

Met de verkoop van de polyamiden-divisie aan BASF is het 'nieuwe' Solvay een feit. 'We gaan een pauze inlassen. Geen overnames of verkopen meer', zegt CEO Jean-Pierre Clamadieu.

'Ceci est un point final', zegt Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van Solvay , tijdens een conferencecall. 'We zetten met de verkoop van de polyamiden een punt achter de transformatie zoals we die voor ogen hadden toen Solvay in 2011 fuseerde met het Franse Rhodia.'

Er komen even geen overnames meer en ook verkopen van activiteiten zijn niet aan de orde. 'We lassen een pauze in', zegt Clamadieu. 'De focus ligt nu op het zo goed mogelijk doen met wat we hebben.' Waarmee hij niet gezegd wil hebben dat Solvay nooit meer overnames zal doen. 'We zullen later opnieuw onze oefening maken.'

Solvay maakte deze morgen bekend dat het zijn polyamiden overlaat aan BASF, dat 1,6 miljard euro betaalt voor de twaalf fabrieken die allerlei producten op basis van polyamide, of nylon, fabriceren.

Clamadieu ziet de toekomst en de groei van Solvay voortaan uit twee hoeken komen: innovatie én de organisatie zelf, die zo efficiënt mogelijk moet worden.

Het nieuwe Solvay

Clamadieu bouwde het 'nieuwe' Solvay op als een bedrijf gespecialiseerd in kunststoffen die minder conjunctuurgevoelig zijn. Solvay richt zich voortaan op spitsproducten waarover het unieke expertise heeft. Zo maakt Solvay onderdelen van kunststof voor smartphones zoals Apple's iPhone die tegen zeer hoge temperaturen kunnen, of materialen voor vliegtuigen die ultralicht zijn.

Polyamide?

Polyamide, ook nylon genoemd, is een kunststof die gebruikt wordt in de autosector (voor onder meer airbags en zetels) en in de bouw. Ook in elektrische en elektronische componenten wordt veel draden en kabels in polyamide gebruikt, net als in textiel (vooral kleding en tapijten).

Solvay kocht het Franse Rhodia in april 2011 voor 3,4 miljard euro. Clamadieu, de CEO van Rhodia, kreeg kort erna de touwtjes in handen van Solvay. Hij maakte komaf met wat hij de 'oude chemie' noemt, zoals pvc en nu ook polyamide. Dat zijn chemietakken waar volume halen zeer belangrijk is om rendabel te zijn. Dat de polyamide-divisie van Solvay, vooral bekend voor het produceren van nylondraden, nu in handen van BASF komt, 's werelds grootste chemieconcern, volgt die logica.

Solvay verkocht zijn pvc-activiteiten in 2015 aan Ineos. Daarnaast verkocht het onlangs ook zijn dochter Acetow, dat chemische stoffen produceert die worden verwerkt in sigarettenfilters.

F-35-straalvliegtuigen

De beursgenoteerde chemiegroep deed ook een reeks overnames. De Solvay-CEO repte zich vanmorgen om die van het Amerikaanse Cytec naar voor te schuiven. Een mega-overname van 5,5 miljard dollar, waarmee Solvay zich in 2015 toegang verschafte tot de selecte kring leveranciers voor de lucht- en ruimtevaart. Solvay fabriceert nu bijvoorbeeld een vijftigtal onderdelen voor de F-35-straalvliegtuigen van Lockheed Martin.

'Dit is het einde van een hoofdstuk. We staan er. Onze doelstellingen zijn nu duidelijk', stelde Clamadieu. 'De verkoop van de polyamiden is een belangrijke operatie, want onze winstmarge zal verbeteren. Het is ook een goede operatie, want we krijgen er een goede prijs voor.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud