Advertentie

Vlaanderen legt deel van 3M tijdelijk stil

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ©BELGA

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M heeft onvoldoende bewezen dat het geen schadelijke chemische PFAS-stoffen meer uitstoot in Zwijndrecht, stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Daarom legt ze de productieprocessen die PFAS uitstoten tijdelijk stil.

Demir benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat, tot 3M voldoende garanties biedt dat het de omgeving niet verder vervuilt. 'Het is de enige manier om zeker te zijn dat de blootstellingsrisico's voor de omwonenden niet toenemen.' Ze vraagt het chemiebedrijf om onder het toezicht van de Omgevingsinspectie de productie stil te leggen. Andere delen van de fabriek blijven wel draaien.

Eerder deze week bleek uit de resultaten van een bloedonderzoek bij zo'n 800 omwonenden dat meer dan 90 procent van de deelnemers te hoge PFOS-waarden in zijn bloed had, wat kan leiden tot immuniteitsproblemen, leverstoornissen, een te laag geboortegewicht en een verhoogde cholesterol.

Het is de enige manier om zeker te zijn dat de blootstellingsrisico's voor de omwonenden niet toenemen.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Omgeving

Demir eiste toen dat 3M binnen twee dagen meer duidelijkheid over zijn uitstoot zou verschaffen. Donderdag zat een delegatie van het bedrijf samen met de Omgevingsinspectie. Maar de informatie die toen op tafel kwam, volstaat volgens Demir niet. 'Ze hebben ons 11.000 documenten bezorgd, wellicht om alles op de lange baan te schuiven. Maar de vraag was simpel en daar kwam geen antwoord op.'

Rebecca Teeters, die als senior vicepresident van 3M wereldwijd alle PFAS-gerelateerde kwesties behandelt, zei vrijdag in een gesprek met De Tijd te vrezen dat de economische impact groot zal zijn. Zwijndrecht is een cruciale schakel in de internationale groep, die wereldwijd goed is voor 30 miljard dollar omzet. De fabriek maakt materialen en stoffen die belangrijk zijn voor diverse industriële sectoren. 'Als de fabriek voor langere tijd gesloten wordt, is dat niet alleen slecht nieuws voor de 350 werknemers, maar komen wereldwijd tal van toeleveringsketens in de problemen', waarschuwde ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud