Winstwaarschuwing BASF door droge Rijn

BASF verlaagt zijn winstprognose stevig. ©REUTERS

Het Duitse chemieconcern BASF verwacht dit jaar minder winst te maken omwille van de lage waterstand op de Rijn en het handelsconflict tussen de VS en China.

De winst voor interesten en belastingen (ebit) van BASF zal dit jaar 15 tot 20 procent lager uitvallen dan in 2017. Dat maakte het grootste chemieconcern van Europa vrijdag bekend. Tot nu toe dacht BASF 10 procent minder winst zou boeken dan in 2017. BASF boekte toen 7,6 miljard euro winst.

Het chemieoncern heeft onder meer te lijden onder de droogte, waardoor het waterpeil van de Rijn erg laag is. Dat leidt tot productieverstoringen. De leveringen aan de auto-industrie hebben dan weer af te rekenen met minder vraag van klanten in China, als gevolg van het handelsconflict tussen de VS en China.

De nieuwe BASF-topman Martin Brudermüller kondigde pas twee weken geleden aan flink in de kosten te snijden. Brudermüller wil onder meer de activiteiten in China uitbouwen. Investeringen in digitalisering en automatisering moeten vestigingen efficiënter maken. Dankzij de ingrepen moet BASF tegen 2021 elk jaar 2 miljard euro besparen op winstniveau. BASF zag zijn beurs dit jaar al met een derde dalen. 

BASF stelt in België meer dan 3.500 werknemers tewerk op 7 locaties. De site in de Antwerpse haven is het grootste chemische productiecentrum van België en de tweede grootste fabriek van de Duitse groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect