Advertentie

Aandeelhouder naar rechter tegen Akzo Nobel

CEO Ton Buchner en de voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans (rechts) van AkzoNobel ©ANP

Elliott Advisors, een van de aandeelhouders van AkzoNobel stapt naar de rechter om af te dwingen dat het bedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeenroept.

De hefboomfondsbeheerder wil de positie van de voorzitter van de raad van bestuur Antony Burgmans ter discussie stellen. Dat liet de investeerder dinsdag weten, nadat de verfproducent ook het derde overnamevoorstel van branchegenoot PPG Industries afwees

Volgens de investeerder dreigen bij Akzo Nobel 6.400 jobs verloren te gaan, als het bedrijf beslist om een onafhankelijke koers te blijven varen.

'Arrogant'

Met de afwijzing heeft AkzoNobel volgens Elliott Advisors erkende principes van fatsoenlijk ondernemingsbestuur ,,arrogant'' terzijde geschoven. Het overnamebod was 26,3 miljard euro. De argumenten waarmee het bedrijf zijn besluit rechtvaardigt, zijn niet overtuigend en worden niet onderbouwd met bewijs, aldus de investeerder, die zich nu wendt tot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Elliot Advisors heeft heel wat druk uitgeoefend om het Nederlandse bedrijf  tot overnameonderhandelingen met zijn Amerikaanse sectorgenoot te brengen. Nu die onderhandelingen afspringen, probeert het via gerechtelijke stappen de voorzitter van de raad van bestuur Antony Burgmans buiten te krijgen.

Weigering

In Nederland mogen aandeelhouders, die tien procent van de aandelen in handen hebben, een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen roepen. Elliott Advisors heeft 3,25 procent in handen en schaarde andere aandeelhouders achter zich om zo een vergadering te eisen.

AkzoNobel weigerde echter en drukte zijn steun uit aan Burgmans. Het verklaarde ook dat een buitengewone aandeelhoudersvergadering niet ten goede van het bedrijf zou zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud