Advertentie

Ackermans & co. zetten chemieverdeler Manuchar in etalage

Jan Suykens, de CEO van AvH, maakt zich op voor en financiële meevaller bij de verkoop van Manuchar. ©Tim Dirven

De distributeur van chemicaliën Manuchar staat te koop. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. De deal kan voor Ackermans & van Haaren (AvH) uitmonden in een stevige financiële meevaller.

Manuchar werd 35 jaar geleden door CEO Philippe Huybrechts opgericht op de vraag van de familie Maas als een trader in chemische producten naar groeilanden. Enkele decennia later is de Antwerpse groep uitgegroeid tot een wereldspeler in de distributie van chemicaliën, met nog steeds een focus op opkomende markten. Het levert in die landen via eigen magazijnen chemische producten aan lokale fabrieken van multinationals als Unilever, Henkel of nog Procter & Gamble.

Manuchar is ook actief in de internationale handel van staal, plastics, papier en enkele andere grondstoffen. Het beschikt over een totale opslagcapaciteit van 465.000 m², waarvan 239.000 m² in eigendom of in concessie.

De essentie

  • De aandeelhouders van Manuchar tasten de markt af om een koper te vinden voor het bedrijf.
  • De distributeur van chemische producten in groeilanden zit in de handen van Ackermans & van Haaren (30%), de familie Maas (35%) en het management (35%).
  • Het bedrijf is goed voor een omzet van 1,5 miljard dollar en een brutobedrijfswinst (ebitda) van meer dan 80 miljoen dollar.

Het Antwerpse bedrijf zit in de handen van de familie Maas (35%), het management onder leiding van CEO Philippe Huybrechts (35%) en de beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren (30%). Die aandeelhouders willen nu uitstappen en hebben volgens onze informatie de zakenbank Rothschild gemandateerd om een koper te vinden. Dat kan zowel een financiële als een industriële speler worden. Volgens onze informatie is het management bereid in de nieuwe constructie boven het bedrijf in te stappen. Bij die managers hoort ook Anthony Maas, een telg van de familie Maas. Hij is bij Manuchar verantwoordelijk voor Azië.

Het proces zit nog in een vroege fase. Gezien de omvang van Manuchar zou het prijskaartje kunnen oplopen tot minstens een half miljard euro, al kan het ook veel meer worden.

Manuchar is uitgegroeid tot een wereldspeler in de distributie van chemicaliën.

AvH zit al sinds 2007 in het kapitaal van Manuchar. De participatie in het Antwerpse bedrijf is een onderdeel van de groeikapitaalpoot van de beursgenoteerde holding, het voormalige Sofinim. Daar zitten ook belangen in als de televisiedienstengroep Euro Media Group (23%), de vrachtwagendistributeur Turbo's Hoet (50%), de uitgeefgroep Mediahuis (13%) of nog de producent van staalconstructies Telemond (50%). De groeikapitaalpoot droeg vorig jaar voor 12,7 miljoen bij aan de groepswinst van AvH (230 miljoen euro).

Coronacrisis

Manuchar heeft goed standgehouden in de coronacrisis, staat in het jaarverslag 2020 van Ackermans & van Haaren.  ‘De stillegging van fabrieken van leveranciers, de verstoring van het laden en lossen in de havens en van de binnenlandse logistiek zette de toeleveringsketen zwaar onder druk. Dat leidde tot een daling van volumes en zeer volatiele prijzen’, vermeldt het jaarverslag. ‘Maar de groep  slaagde er toch in essentiële leveringen uit te voeren, zodat haar klanten operationeel konden blijven.’

Ackermans & van Haaren stapte in 2007 in Manuchar. De holding bezit 30 procent van de Antwerpse groep.

Hoewel de omzet met 1,3 procent daalde als gevolg van lagere grondstofprijzen, verbeterde Manuchar zijn marges en paste het een strakke kostencontrole toe, wat leidde tot een hogere rendabiliteit. De Antwerpse groep was vorig jaar goed voor een omzet van 1,5 miljard dollar (1,23 miljard euro) en een brutobedrijfswinst van 80,2 miljoen dollar.

Manuchar kon in het coronajaar 2020 zijn balans versterken en de netto financiële schuld met 109 miljoen dollar afbouwen tot 238 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud