Akkoord bij Ineos Phenol na zes weken staking

De site van Ineos in Doel.

Bij het chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel hebben directie en vakbonden een akkoord bereikt, na een staking die ruim zes weken heeft geduurd.

De operatoren hadden er het werk neergelegd nadat een ACLVB-vakbondsafgevaardigde was ontslagen. De vakbonden hadden geëist dat hij opnieuw in dienst mocht treden, maar de directie weigerde dat. Het personeel zal zich zaterdag uitspreken over de voorstellen. 

Het sociaal conflict bij Ineos Phenol escaleerde de voorbije weken nadat ook over andere arbeidsomstandigheden onvrede naar boven was gekomen. Vooral de polyvalentie, waarbij operatoren van een afdeling ook in een andere afdeling tewerkgesteld kunnen worden, leidde tot onrust. Sinds 9 januari ligt de productie stil na het ontslag van de vakbondsman. De bonden hebben lang gepleit voor zijn re-integratie of bijkomende financiële compensatie. Dat hebben ze uiteindelijk niet verkregen.

Polyvalentie

Vrijdagmiddag werd een voorakkoord bereikt, waarover nog gestemd moet worden. De omschakeling naar polyvalentie zal op vrijwillige basis gebeuren en met een financiële tegemoetkoming. 'We vertrouwen erop dat we op die basis het werk kunnen hervatten vanaf maandag en zullen al het mogelijke doen om het vertrouwen wederzijds te herstellen', zegt personeelsdirecteur Chris Vroman.

ACLVB-vertegenwoordiger Eric Horemans vraagt nog enig voorbehoud en benadrukt dat het personeel zich zaterdag nog moet uitspreken over het voorstel. Dat de ontslagen vakbondsman niet weer in dienst kan treden, betreurt de vakbond, maar de juridische dienst van het ACLVB bekijkt de zaak en mogelijk volgen nog juridische procedures.

Werkvloer

Over de aanpassingen op de werkvloer is het ACLVB wel positief. Het akkoord omvat 'het beste wat er op dit moment mogelijk is'. Als het akkoord wordt goedgekeurd, zal het werk maandag worden hervat. Bij Ineos Phenol werken 180 mensen, vooral bedienden. Zowat 80 onder hen zijn operatoren, de helft van hen is in staking. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud