AkzoNobel snijdt met miljardenbod gewezen belager de pas af

De Belgische CEO Thierry Vanlancker van AkzoNobel. ©Kristof Vadino

De Nederlandse verfreus snijdt de Amerikaanse concurrent PPG de pas af met een bod op de Finse sectorgenoot Tikkurila. In 2017 wilde PPG AkzoNobel overnemen.

AkzoNobel biedt 1,4 miljard euro voor de Finse sectorgenoot Tikkurila. Het bod vertegenwoordigt een premie van 13 procent boven op de koers van 5 januari. Op die dag verhoogde de Amerikaanse verfgroep PPG zijn bod op Tikkurila van 25 naar 27,75 euro. Tegenover de koers van midden december - voor PPG zijn eerste bod lanceerde - gaat het om een premie van ruim 100 procent.

Tikkurila realiseert zo'n half miljard euro omzet. Het is marktleider in Noordoost-Europa, met name Scandinavië, Polen, de Baltische Staten en Rusland. De biedstrijd rond Tikkurila is een illustratie van het herstel van de verfmarkt in coronatijden.

Wraak

De Belgische CEO Thierry Vanlancker neemt met de zet wraak op PPG. De groep uit Pittsburgh, die bij ons vooral bekend is van het merk Histor, probeerde in 2017 Akzo Nobel tot drie keer toe over te nemen, tevergeefs. Het bod stuitte op zwaar verzet van zowel Akzo als politiek Den Haag.

Het tegenbod van AkzoNobel zal als een verrassing komen bij sommige analisten. De verhoging van het PPG-bod begin deze maand was al een reactie op een 'concurrent die belangstelling had'. ABN AMRO-analist Mutlu Gundogan achtte het toen onwaarschijnlijk dat het om AkzoNobel zou gaan. 'Akzo zou te veel moeten verkopen om de deal te laten slagen voor de mededingingsautoriteiten. Het zou te veel waarde vernietigen', klonk het.

Conglomeraat

Ton Büchner, de voorganger van Vanlancker, omschreef PPG als een harteloos bijeengekocht conglomeraat, maar Akzo is ook niet bepaald een organisch groeiverhaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud