AkzoNobel verkoopt chemietak voor 10 miljard euro

Thierry Vanlancker, de Belgische CEO van AkzoNobel. ©Patrick Post

De Amerikaanse private-equityreus Carlyle en het Singaporese GIC hebben de strijd om de chemietak van AkzoNobel gewonnen.

De deal is rond. De Nederlandse verfreus AkzoNobel  verkoopt zijn chemietak voor 10,1 miljard euro (inclusief schulden) aan de Amerikaanse private-equityreus Carlyle en GIC, het staatsinvesteringsfonds van Singapore. Netto ontvangt Akzo 7,5 miljard euro, het gros van die opbrengst zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

Toen AkzoNobel in maart vorig jaar het ongewenste bod van zijn concurrent PPG voor het eerst afsloeg, beloofde de Nederlandse verfmultinational - waar sinds juli vorig jaar de Belgische CEO Thierry Vanlancker aan het roer staat - om zijn afdeling Specialty Chemicals binnen twaalf maanden af te splitsen.

De chemiedivisie maakt chemische producten zoals polymeren, chlooralkali en zout, die terug te vinden zijn in ijs, asfalt, haargel, soep en zeep.

Door afscheid te nemen van de chemie kan AkzoNobel focussen op zijn verven, bekend van de merken Sikkens, Trimetal en Levis, en de lakken en coatings die het levert voor auto's (Mercedes), vliegtuigen (Airbus), meubelen (IKEA) en elektronica (Dell). Dat moet de rendabiliteit van de verftak verhogen, die door de lage vraag in Europa slechter presteert dan de concurrentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud