AkzoNobel verkoopt National Starch voor 1,3 miljard dollar

Het Nederlandse chemiebedrijf AkzoNobel laat zijn dochter National Starch voor 1,3 miljard dollar over aan het Amerikaanse Corn Products International. Sinds april was al geweten dat er opnieuw interesse was voor National Starch, producent van voedingsingrediënten en speciale stijfsels.

AkzoNobel kreegt National Starch in handen via de overname van ICI in januari 2008. Door die acquisitie onderging AkzoNobel een ingrijpende transformatie en verschoof de focus naar verven en fijnchemie. De raad van bestuur van AkzoNobel oordeelde dat National Starch onvoldoende kansen bood om waarde te creëren.

'Deze transactie toont de sterke focus op onze kernactiviteiten aan en bevestigt de transformatie van AkzoNobel tot 's werelds grootste wereldwijde verven- en fijnchemiebedrijf', zegt CEO Hans Wijers in het persbericht.

Corn Products International betaalt de overnamesom van 1,3 miljard dollar in contanten en neemt ook bepaalde persioenverplichtingen en werknemersvoordelen over. De transactie, die nog moet goedgekeurd worden door de bevoegde mededingingsautoriteiten, zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond.

National Starch realiseerde in 2009 een omzet van 1,2 miljard dollar en levert wereldwijd aan bedrijven in de voedings- en papierindustrie, aan consumenten en aan industriële markten. Bij National Starch werken 2.250 mensen. Het bedrijf telt 11 fabrieken in acht landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud