Antwerpen grijpt naast batterijfabriek Umicore

Umicore-topman Marc Grynberg kiest voor Polen voor de bouw van een nieuwe batterijfabriek. ©Siska Vandecasteele

De materialengroep Umicore kiest alsnog voor het Poolse Nysa om er een Europese batterijfabriek neer te poten.

Die beslissing is een serieuze streep door de rekening van de Antwerpse haven en burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die hadden de voorbije maanden alles uit de kast gehaald om de nieuwe fabriek van Umicore naar België te halen

Umicore  had in februari laten verstaan dat het de komende jaren 660 miljoen euro wilde investeren in nieuwe fabrieken voor de productie van materialen in China en Europa. Over de locatie van de Europese vestiging was er toen nog geen beslissing genomen, en topman Marc Grynberg liet uitschijnen dat ook België een optie was.

400 jobs

Maar dat is dus niet langer het geval. Umicore kondigde vrijdagochtend aan dat het de nieuwe fabriek voor kathodemateriaal zal bouwen in het Poolse Nysa, vlakbij de grens met Tsjechië. De werken zullen nog dit jaar starten en de nieuwe site zal tegen het einde van 2020 operationeel zijn. De nieuwe fabriek moet 400 jobs opleveren. 

44,8
Hoge loonkost
In de Belgische industrie bedroeg de loonkost per uur vorig jaar 44,8 euro. In Polen is dat 9,3 euro per uur.

Die jobs zijn alvast  een pak goedkoper in Polen dan in België. Volgens de meest recente data van het Europese statistiekbureau Eurostat, bedroeg de gemiddelde loonkost per uur in de industriesector Polen 9,30 euro in 2017. Ter vergelijking: in de Belgische industrie bedraagt die gemiddelde loonkost per uur 44,8 euro. 

'Toch is die loonkost maar een van de zaken die we in rekening hebben gebracht voor deze beslissing,' verduidelijkt Marjolein Scheers, de woordvoerster van Umicore. 'Meerdere criteria waren voor ons belangrijk. Zo moest er ook voldoende opgeleid personeel beschikbaar zijn, en ook de aanwezigheid van groene energiebronnen was belangrijk. Tegelijk zien we dat het zwaartepunt voor de markt van batterijen voor elektrische wagens stilaan richting Oost-Europa is verhuisd. De nabijheid van onze klanten is natuurlijk belangrijk.'

In een eerste reactie aan het persagentschap Belga hadden vertegenwoordigers van de christelijke vakbond bij Umicore ook al gezegd niet verrast te zijn over de Poolse keuze van de materialengroep. Antwerpen was nooit een realistische optie, klinkt het daar. De vakbond verwijst daarbij ook naar de mobiliteitsproblemen in de stad, het gebrek aan technisch geschoold personeel en de hogere energiekosten. 

Onderzoek in Olen

Umicore zelf zegt de teleurstelling bij de Belgen te begrijpen. 'We hebben nooit de focus op een land willen leggen in de zoektocht naar een nieuwe vestigingsplaats. Rond België waren er misschien wat hoge verwachtingen ontstaan. Al wil dat zeker niet zeggen dat het van begin af aan uitgesloten was dat we hier een fabriek zouden starten.'

Hoeveel miljoen euro Umicore nu investeert in de nieuwe Poolse site, wil het bedrijf niet zeggen. 'Dit maakt deel uit van ons investeringplan van 660 miljoen euro, dat ook voorziet in verdere uitbreiding in Azië,' zegt Scheers. 

Als troostprijs krijgt België wel een nieuw 'competentiecentrum' in het Kempense Olen, waar Umicore verder zal inzetten op onderzoek en ontwikkeling. Dat centrum, dat vanaf 2019 wordt opgestart, zou uiteindelijk 20 extra jobs moeten opleveren.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect