Antwerpen grijpt naast miljoeneninvestering van chemiebedrijf Ecophos

Mohamed Takhim (links) , CEO en oprichter Ecophos.

Het Belgische chemiebedrijf Ecophos investeert 60 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Duinkerke, op luttele kilometers van de Belgische grens.

Mohamed Takhim, de Marokkanse oprichter van het bedrijf, had nochtans de ambitie om te investeren in België maar het vond niet de geschikte terreinen voor een nieuwe fosfatenfabriek. Ook niet in Antwerpen, de bakermat van de Belgische chemiesector. De keuze viel uiteindelijk op de site van een oude olieraffinaderij van Total in Noord-Frankrijk.

Met de investering versterkt Ecophos, met uitvalsbasis in Louvain-la-Neuve, zijn positie als nummer één wereldwijd in de fosfatensector. Ecophos deed vorig jaar al een kwantumsprong door een Nederlandse fabriek van Tessenderlo Group over te nemen. Ecophos heeft nu al fabrieken in Rotterdam en Bulgarije. Met de derde fabriek erbij zal Ecophos 600.000 ton fosfaten produceren, goed voor 50 procent van de Europese markt.

Het succes van Ecophos is gebaseerd op een gepatenteerd procédé om fosfaten de destilleren uit fosfaatertsen met veel onzuiverheden. Dergelijke ertsen vind je overal ter wereld, in tegenstelling tot de zuivere ertsen die steeds duurder worden en waarop klassieke fosfaatfabrieken draaien. Fosfaten zijn cruciaal als ingrediënt van veevoeder en van meststoffen. De nieuwe fabriek zal in 2017 operationeel zijn en zowat 100 werknemers tewerkstellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud