Advertentie

Antwerpse chemieparel Azelis wellicht in 2018 naar de beurs

©Azelis

Eigenaar Apax Partners, een private-equityreus, evalueert de opties voor Azelis.

Azelis koopt exclusief chemische producten van grote chemiebedrijven als Bayer en verkoopt die dan door aan 35.000 bedrijven die ze verwerken in hun producten. Dat gaat van voeding en landbouwproducten (zaden, meststoffen) over schoonmaak- en schoonheidsproducten tot medicijnen, elektronica, kunststoffen, textiel en papier.

In België levert het bedrijf, vanuit Heusden bij Gent, onder meer aan ijsroomproducenten, verffabrikanten en veevoedermakers. Het labo voor de productie van voedingssupplementen (kleurstoffen, vezels, bewaarmiddelen, mineralen, enz.) bevindt zich in Rillaar (Aarschot). Azelis is ons land het resultaat van de fusie van de chemiedistributeurs Sepulchre, Sibeco (in 2004 overgenomen) en YDS Chemicals (in 2010 overgenomen).

Azelis, de fusiegroep van het Italiaanse Novorchem en het Franse Arnaud, startte in 2001 met een omzet van 300 miljoen euro. Meer dan dertig overnames verder loopt de teller op tot 1,8 miljard euro. De bedrijfswinst voor afboekingen (ebitda) bedraagt zowat 120 miljoen euro.

Het chemiebedrijf stelt 1.500 mensen tewerk in een veertigtal faciliteiten in meer dan 35 landen in Europa, de VS, Canada, China, India, Japan, Maleisië, Thailand, Vietnam, Australië en Marokko. Topman is de Duitser Hans Joachim Müller. Het hoofdkwartier van Azelis bevindt zich in Berchem.

Beursgang?

Apax Partners, een van Europa's grootste private-equityfondsen, kocht Azelis twee jaar geleden van de Britse investeringsmaatschappij 3i. Die laatste werd in 2007 eigenaar van de chemiespeler.

Volgens bronnen van De Tijd en het persagentschap Bloomberg bekijkt Apax wat het met zijn chemieparel moet aanvangen. Naar de beurs brengen is een optie, maar gewoon in portefeuille houden behoort ook tot de mogelijkheden.

Azelis stelt zichzelf voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud