Avantium verkiest Groningen boven Antwerpen voor nieuwe fabriek

Tom van Aken, de topman van Avantium. ©Patrick Post

De beslissing van het Nederlandse cleantechbedrijf steunt onder meer op de Groningse subsidie van 30 miljoen euro.

Avantium wil tegen 2023 een fabriek bouwen om 5.000 ton aan 'groene' kunststoffen te produceren op basis van suiker. Aanvankelijk bundelde het Nederlandse bedrijf , dat ook op de Brusselse beurs noteert, daarvoor de krachten met de Duitse chemiereus BASF. Maar begin vorig jaar werd de joint venture opgebroken.

Avantium ging daarop in zijn eentje op zoek naar een locatie voor zijn nieuwe fabriek. 'We kijken naar België, Nederland en Duitsland', zei topman Tom van Aken midden vorig jaar.

Subsidies

In een communiqué meldt het cleantechbedrijf woensdag dat het Delfzijl bij Groningen is geworden. De infrastructuur en de subsidies zijn de doorslaggevende criteria, zegt de woordvoerster. De nieuwe fabriek komt in de buurt van Avantiums proeffabriek (Mekong-technologie) en proefbioraffinaderij in Delfzijl. Van de Groningse overheid krijgt het bedrijf 30 miljoen euro subsidie toegestopt.

5.000
Productie
Avantium wil 5.000 ton aan 'groene' kunststoffen produceren op basis van suiker.

Groningen ondersteunt Avantium ook bij het zoeken naar aanvullende subsidies. Van Europa krijgt het bedrijf 25 miljoen euro. De rest van de financiering van de nieuwe fabriek - die op 150 miljoen euro wordt begroot - gebeurt met eigen middelen. Het financieringsdossier wordt voor eind dit jaar afgerond, meldt het persbericht. 'We richten ons nu op de gesprekken met potentiële strategische partners', stelt het bedrijf. 

De fabriek zal 60 mensen tewerkstellen. 

Begrip

In een reactie zegt het Antwerps havenbedrijf de keuze van Avantium te betreuren, maar er is ook begrip. 'De ondersteuning door het Regionaal Consortium aldaar en de synergie-effecten met hun onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Delfzijl zullen zeker waardevol zijn.'

'Port of Antwerp en de Vlaamse overheid - Flanders Investment and Trade - hebben Avantium een voorstel gemaakt om te investeren in de haven van Antwerpen', zegt het havenbedrijf voorts. Het laat nog weten dat de deur voor het chemiebedrijf open blijft: 'Wanneer Avantium opnieuw een investeringslocatie zoekt, zijn we zeer zeker bereid te zoeken naar een goede fit binnen onze bestaande industriële cluster.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud