Advertentie

Azelis aan bovenkant prijsvork naar de beurs

Azelis krijgt bekende investeringsreuzen als Fidelity en BlackRock als aandeelhouder, maar ook veel Belgische vermogensbeheerders. ©Azelis

Door het overweldigend succes van zijn beursgang trekt Azelis enkele dagen vroeger dan gepland naar Euronext Brussel. Dat gebeurt tegen een prijs per aandeel van 26 euro, de bovenkant van de prijsvork.

Azelis lanceerde de intekenperiode voor zijn beursgang dinsdag. De aandelen kostten 22 à 26 euro. Het is de grootste beursgang in Brussel sinds 2007. De operatie was voorbehouden aan institutionele (lees: grote) beleggers. Particulieren kunnen pas in de aandelen handelen als het bedrijf op de beurs staat.

De eerste handelsdag was voor volgende woensdag voorzien. Maar de chemiedistributeur en zijn banken hebben de operatie (codenaam: Ambiorix) vervroegd afgesloten, bevestigt Azelis. De eerste notering heeft morgen/vrijdag plaats. Azelis trekt tegen 26 euro per aandeel - de bovenkant van de prijsvork - naar de beurs.

Na de beursgang zal het kapitaal van Azelis uit bijna 240 miljoen aandelen bestaan. Aan de bovenkant van de vork is de chemiedistributeur - die onder de naam AZE zal noteren - 6,2 miljard euro waard. De beursnieuweling zal straks voor 29,1 procent in de handen zijn van het publiek. EQT en PSP blijven de referentieaandeelhouders.

6,2 miljard
waardering
Azelis trekt tegen de bovenkant van de prijsvork naar de beurs. Dat waardeert de chemiedistributeur op 6,2 miljard euro.

De vraag naar de Azelis-aandelen was 'meerdere keren' groter dan het aanbod. Sommige grote beleggers tekenden naar verluidt voor enkele honderden miljoenen euro's in. Bij de intekenaars zouden bekende investeringsreuzen als Fidelity en BlackRock zitten, maar ook veel Belgische vermogensbeheerders.

Schulden

Inclusief overtoewijzingsoptie zal Azelis 40 miljoen nieuwe aandelen in de markt geplaatst hebben. Daarbovenop werden ongeveer 34 miljoen bestaande aandelen verkocht in een tweede tranche. Azelis zal de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om zijn schuldenberg van 1,6 miljard euro af te toppen en om overnames te doen.

De beursgang wordt begeleid door de banken Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays, ING, BNP Paribas Fortis en HSBC. Lazard adviseerde Azelis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud