Advertentie

'Azelis komt met kleine korting op dure sector naar beurs'

Het Antwerpse Azelis verdeelt chemische toevoegingen voor de voedingsindustrie. ©Azelis

De Antwerpse chemieverdeler Azelis onthult meer details over zijn beursgang. De prijs per aandeel ligt tussen 22 en 26 euro. Dat waardeert Azelis op 5,2 à 6,2 miljard euro, iets goedkoper dan enkele sectorgenoten.

Azelis tekent de krijtlijnen uit van zijn beursgang in Brussel. Het chemische distributiebedrijf wil 40 miljoen nieuwe aandelen plaatsen tegen een prijs tussen 22 en 26 euro, leert het prospectus. De bruto-opbrengst ligt daarmee tussen 880 miljoen en 1,04 miljard euro. Azelis zal onder de beursnaam - ticker in het vakjargon - AZE noteren.

Daarbovenop worden 25 miljoen bestaande aandelen verkocht in een tweede tranche. Daardoor kan de totale opbrengst oplopen tot boven 1,5 miljard euro, aan de bovenkant van de prijsvork. De verkopende partijen zijn Akita en PSP Investments. Akita is de holding boven Azelis die werd opgericht door diens hoofdaandeelhouder, het Zweedse EQT. Die private-equitygroep blijft ook na de beursgang aan boord. Als de aandelen tegen het midden van de prijsvork in de markt worden gezet, zal EQT na de operatie nog 50 à 54 procent van de aandelen in handen hebben, PSP 12 à 13 procent en het publiek 26 à 30 procent.

Azelis zal de opbrengst van de nieuwe aandelen gebruiken om zijn schuldenberg van 1,6 miljard euro af te toppen en om overnames te doen. Die verkoop zal, als de operatie succesvol is, geen 880 miljoen euro opbrengen, maar 823 miljoen. In de informatiebundel (prospectus) van de operatie staat dat de beursgang niet minder dan 57 miljoen euro kosten met zich meebrengt (commissies en andere vergoedingen).

Dividend

Azelis neemt zich voor om 25 tot 35 procent van zijn nettowinst uit te keren als dividend. De chemiedistributeur boekte afgelopen jaar een nettowinst van 71 miljoen euro op een omzet van 2,23 miljard. Met die cijfers zou het brutodividendrendement in het midden van de prijsvork op 0,4 procent belanden. In de eerste jaarhelft van 2021 zette Azelis wel een forse groei neer: de omzet steeg 15 procent tot 1,3 miljard. De nettowinst ging twee derde hoger tot 47,5 miljoen.

57 miljoen
kosten beursgang
De beursgang kost Azelis een slordige 57 miljoen, waardoor de verkoop van nieuwe aandelen 'slechts' 823 miljoen euro zal bedragen.

In de oplijsting van de beleggersrisico's valt op dat de groep - door de vele overnames - voor 2,65 miljard euro goodwill en niet-tastbare activa (merken, patenten,...) op de balans heeft. Ze vertegenwoordigden eind juni 73,6 procent van de totale activa. Goodwill is de meerprijs die betaald wordt bij overnames, volgens sommigen 'de boekhoudkundige versie van lucht'.

Waardering

Dufkapitalisten hebben niet de gewoonte aandelen goedkoop te verkopen. Dat is ook dit keer niet het geval. EQT heeft de timing goed gekozen. Sectorgenoten als het Nederlandse IMCD en het Duitse Brenntag gingen recent fors hoger op de beurs. IMCD won sinds Nieuwjaar 60 procent, Brenntag 37 procent.

Na de beursgang zal Azelis bijna 237 miljoen aandelen tellen. De operatie waardeert het bedrijf op 5,2 à 6,2 miljard euro. Als we veronderstellen dat de tweede jaarhelft even goed wordt als de eerste, zal een aandeel tegen 19 à 23 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) naar de markt komen. De ondernemingswaarde (beurswaarde + schulden) tegenover de ebitda, een veelgebrukte waarderingsmaatstaf, bedraagt 22 à 26. Dat is stevig. We houden daarbij rekening dat het gros van de opbrengst van de beursgang naar schuldafbouw gaat, en er sinds juni 106 miljoen euro schulden bijkwamen wegens zes bijkomende overnames.

Tegen de hoogste prijs in de vork zouden we het aandeel links laten liggen.
Geert Smet
analist De Belegger

'Azelis komt met een kleine korting tegenover zijn sector naar de beurs, maar die sectorgenoten zijn niet goedkoop', oordeelt analist Geert Smet van de Belegger. 'Bovendien heeft een sectorgenoot als IMCD al bewezen vlot overnames te kunnen integreren en zijn marges te kunnen verhogen. Tegen de hoogste prijs in de vork zouden we het aandeel links laten liggen.'

'Al koop je met Azelis een forse groeier', nuanceert Smet. 'Op middellange termijn groeide het bedrijf 8 à 10 procent per jaar. De hoge schulden en de goodwill op de balans vormen risico's. De winstgevendheid ligt met een ebitda-marge van 10,4 procent iets lager dan bij de betere spelers uit de sector.'

Grootste sinds 2007

De notering is de grootste in Brussel sinds 2007. De operatie verloopt via een private plaatsing bij institutionelen voorafgaand aan de notering. Daardoor kan de kleine belegger niet intekenen. Hij kan wel kopen op de eerste handelsdag, voorzien op 22 september. Azelis onderstreept in het prospectus dat het, ongeacht het aantal aandelen dat verkocht raakt, zal doorgaan met de beursintroductie. De beursgang wordt begeleid door Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays, BNP Paribas Fortis, HSBC en ING.

De raad van bestuur van Azelis zal na de beursgang acht leden tellen, onder wie één Belg: EQT-vennoot Bert Janssens. EQT kocht de Antwerpse groep in 2018 van het investeringsfonds Apax voor 1,3 miljard euro. Apax speelde ook lang met de gedachte om Azelis naar de beurs te brengen, maar koos uiteindelijk voor een verkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud