Advertentie

BASF beperkt productie ammoniak in Antwerpen door hoge gasprijzen

Een deel van de installaties van BASF in Antwerpen. ©BELGAIMAGE

De Duitse chemiereus BASF beperkt de productie van ammoniak in Antwerpen en het Duitse Ludwigshafen als gevolg van de hoge gasprijzen.

Met hoeveel de productie wordt teruggeschroefd of hoelang vermeldt het summiere persbericht van het concern maandag niet. Een woordvoerster van BASF in Antwerpen kon niet meteen verduidelijking verschaffen. Er is wel geen sprake van tijdelijke werkloosheid of van andere gevolgen voor de werkgelegenheid. BASF heeft meer dan 50 productie-installaties in Antwerpen.

Volgens het persbericht is het economisch plaatje voor het laten draaien van een ammoniakfabriek in onze contreien door de recente stijging van de gasprijzen in Europa 'extreem uitdagend' geworden. Daarom heeft BASF de fabricage van het chemisch product in Antwerpen en in zijn thuisbasis in Ludwigshafen ingeperkt. Van een volledige stillegging is echter geen sprake.

Er is geen sprake van tijdelijke werkloosheid of van andere gevolgen voor de werkgelegenheid.

Het effect van de gasprijzen speelt bij de productie van ammoniak een extra grote rol omdat gas er ook dient als grondstof, in tegenstelling tot bij andere chemicaliën. Dat maakt van BASF een grote gasverbruiker. BASF zal de ontwikkeling van de gasprijzen constant monitoren en de ammoniakproductie daarop afstemmen, luidt het nog.

Textiel

BASF verkoopt de ammoniak die het produceert in Antwerpen door aan andere bedrijven, maar gebruikt een deel zelf om er in zijn installaties caprolactam van te maken. Dat product dient dan weer als basismateriaal voor andere fabrikanten.

Tot de eindproducten van ammoniak horen onder meer textiel zoals lingerie, sportkledij en tapijtvezels, nylon en behuizingen van boormachines. Een andere klassieke toepassing zijn meststoffen. Er zijn niet meteen cijfers beschikbaar over de ammoniakproductie in Antwerpen of het aantal werknemers van de fabriek.

BASF is niet het eerste bedrijf dat een rem moet zetten op de activiteiten door de hoge gasprijzen. Vorige week deed de Nederlandse vestiging van de zinkgroep Nyrstar al hetzelfde. Eerder gebeurde het ook bij de Noorse meststoffenreus Yara en zijn Amerikaanse sectorgenoot CF Industries in het Verenigd Koninkrijk, twee andere grote ammoniakfabrikanten.

Batterijen

BASF is niet alleen actief in chemische producten. Het zet bijvoorbeeld ook, en almaar meer, in op materialen voor kathodebatterijen voor elektrische wagens. In die markt concurreert BASF met onder andere het Belgische Umicore. Uitgerekend maandag organiseerde het concern een beleggersdag om zijn batterijplannen onder de aandacht te brengen.

BASF ziet de batterijmaterialen tegen 2023 al 1,5 miljard euro omzet opbrengen. Tegen 2030 moet dat meer dan 7 miljard euro zijn, gedreven door de grotere vraag naar elektrische wagens. BASF is van plan 3,5 tot 4,5 miljard euro te investeren in de activiteit in de periode 2022-2030 en mikt op een marktaandeel van meer dan 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud