BASF bouwt nieuwe fabriek in Antwerpen

Foto BASF ©Foto BASF

BASF, het grootste chemieconcern ter wereld, gaat in Antwerpen een nieuwe installatie bouwen voor de extractie van butadieen. Het gaat om een investering van tientallen miljoenen euro's, maar de weerslag op de tewerkstelling is beperkt: 15 à 20 nieuwe jobs.

De nieuwe installatie krijgt een capaciteit van 155.000 ton per jaar en wordt in de loop van 2014 in gebruik genomen, zegt BASF in een persbericht. Een concreet investeringsbedrag noemt de groep niet, maar het zou om een bedrag gaan in het 'hogere tweecijferige miljoenen euro-bereik'. Naar schatting 70 à 80 miljoen euro dus, maar het kan ook iets meer of iets minder zijn.

Butadieen is een grondstof die van essentieel belang is voor de productie van synthetisch rubber, waarvan autobanden worden gemaakt. Ook voor de productie papierchemicaliën en kunststoffen is butadieen vereist.

De beslissing om een nieuwe butadieenfabriek te bouwen is gebaseerd op de krapper wordende markt voor het product. De voorbije jaren is de beschikbare hoeveelheid butadieen op de markt sterk gedaald, zegt BASF, terwijl de vraag is gestegen. 'Dat heeft tot een duidelijke prijsstijging geleid.'

Het butadieen zal in Antwerpen gemaakt worden uit ruw C4, een product van de steamcracker. 'De nieuwe installatie verhoogt de productie in Antwerpen en vormt een belangrijke investering voor de vestiging', zegt topman Wouter De Geest van BASF Antwerpen in een persbericht. Hij wijst erop dat door de betere integratie van de C4-waardeketen ook bespaard wordt op logistiek en vervoer.

BASF beschikt reeds over een butadieen-extractiefabriek in Ludwigshafen, het grootste chemische complex van de groep. Die installatie heeft een capaciteit van 105.000 ton per jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud