BASF investeert half miljard in Antwerpen

De vestiging van BASF in de haven van Antwerpen. ©Wouter Van Vooren

Het chemiebedrijf BASF verhoogt de productiecapaciteit in de Antwerpse haven en creëert daarmee 100 nieuwe jobs

BASF bouwt op zijn site in de Antwerpse haven een tweede installatie om ethyleenoxide te produceren. Het bedrijf gaat bovendien de productiecapaciteit voor afgeleide producten van dat chemisch goedje uitbreiden. 

'Dat stelt ons in staat om de continue groei van onze klanten in Europa te ondersteunen', klinkt het. Een van die derivaten (tensides) wordt onder andere verwerkt in detergenten, wasmiddel, douchegel en shampoo.

Cruisecontrol

Een ander derivaat (methyltriglycol) dient op zijn beurt als basis voor hoogwaardige remvloeistoffen waarvoor de vraag zowel in Europa als Azië in de lift zit. 'Dat heeft alles te maken met de opkomst van auto's met cruise- en afstandscontrole', klinkt het. 'BASF produceert al remvloeistoffen, maar cruisecontrol vereist een ander soort remvloeistoffen', legt woordvoerster Fanny Hendricks uit. 

Dankzij de investering zal BASF 400.000 ton ethyleenoxide en derivaten extra kunnen produceren. Ter vergelijking: in Antwerpen en in thuisbasis Ludwigshafen bedraagt de productiecapaciteit momenteel 845.000 ton per jaar. 

In Antwerpen stelt BASF 3.200 mensen te werk verspreid over een terrein van 6 vierkante kilometer. Het is een verticaal geïntegreerde site met een eigen 'kraker' die vertrekt van ruwe olie. Het is - na Ludwigshafen - de grootste site van het bedrijf. Waarom de keuze om hier te investeren en niet in Duitsland? 'De nieuwe installatie is hier goed te integreren en er was nog wat vrije plaats. In Ludwigshafen lag dat wat moeilijker', aldus Heyndrickx.

100 extra jobs

De gefaseerde opstart van de extra productiecapaciteit is voorzien vanaf 2022. BASF verwacht dat het daardoor zo'n 100 nieuwe jobs zal creëren voor ingenieurs, procesoperatoren en technici. Het management hoopt die in 2020 en 2021 al aan zich te binden. 'De bedoeling is hen tijdens de opbouwfase al te betrekken bij het project en hen de nodige opleidingen te geven zodat ze in 2022 meteen aan de slag kunnen', aldus Heyndrickx. Die mensen vinden, zal evenwel geen evidentie zijn. 'Het is een krappe arbeidsmarkt voor dat soort profielen', luidt het.

Wereldkaart

Ook chemiebedrijven Ineos en Borealis kondigden de voorbije twaalf maanden forse investeringen aan en zijn op zoek naar honderden werknemers. Ineos pakte begin dit jaar zelfs uit met het grootste project in de Europese chemiesector van de voorbije twee decennia. Het trekt 3 miljard euro uit voor de bouw van een nieuwe kraker en – net als Borealis – zet het een nieuwe fabriek om propaangas om te zetten in propyleen, een basisgrondstof voor de plasticsindustrie. Die fabrieken zitten aan het begin van de waardeketting, wat ruimte opent voor vervolginvesteringen. ‘Dit zet Antwerpen op de wereldkaart’, luidde het toen.

De snelheid waarmee Antwerpen grote projecten naar zich toe trekt en zijn voet zet naast de nieuwe, grote petrochemiecomplexen in de VS, Midden-Oosten en Azië is opmerkelijk. 'De nieuwe investering verhoogt de internationale slagkracht van Antwerpen', reageert Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van de chemiefederatie Essenscia. 

Antwerpen huisvest – na Houston – de grootste chemiecluster ter wereld en profiteert volop van de logistieke voordelen die het netwerk van honderden kilometers pijpleidingen biedt. Ook Nippon Shokubai bijvoorbeeld huldigde vorig jaar  fabrieken in voor de productie van superabsorberende polymeren (voor luiervullingen), goed voor 350 miljoen euro. Covestro investeert 300 miljoen euro in de productie van isolatiegrondstoffen. Evonik trok op zijn beurt 50 miljoen euro uit om meer silica te produceren, een grondstof voor verven.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud