BASF kent goede start in 2014

©BASF

Het Duitse chemieconcern BASF, het grootste ter wereld, heeft in het eerste kwartaal iets meer winst geboekt dan verwacht en herhaalt dat de omzet over het hele jaar wellicht zal dalen.

BASF rapporteerde een bedrijfswinst voor eenmalige elementen van 2,14 miljard euro, een daling met 3,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Analisten hadden volgens Bloomberg slechts 2,12 miljard euro verwacht.

De omzet kwam 1,1 procent lager uit op 19,5 miljard euro, de nettowinst een tikkeltje hoger (+2,1% tot 1,48 miljard euro). BASF heeft het over een robuuste groei van de volumes in de takken chemie en plantenbescherming. Een daling van de omzet in olie en gas en negatieve wisselkoerseffecten gooiden echter roet in het eten.

Het chemieconcern, dat vandaag zijn algemene vergadering houdt, herhaalde dat de omzet in 2014 vermoedelijk zal afnemen. Rond het midden van het jaar gaat de activiteit trading en opslag van aardgas immers over naar OAO Gazprom in het kader van een ruil van activa; BASF krijgt in ruil aandelen in twee Siberische olievelden. Voor BASF zal de operatie leiden tot omzetverlies, al kan dat gemilderd worden door de groei in zwambestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers en chemicaliën.

De omzetdaling zou echter niet tot een evenredige winstdaling leiden, integendeel: BASF voorspelt een lichte groei van de bedrijfswinst voor eenmalige elementen.

Op de algemene vergadering neemt de huidige voorzitter, Eggert Voscherau, vandaag afscheid. Hij wordt opgevolgd door Jürgen Hambrecht, een voormalige CEO van BASF.

Reuzeninvestering

BASF maakte vrijdag ook bekend de bouw te overwegen van een installatie voor de productie van propyleen op basis van methaan aan de Golf van Mexico in de Verenigde Staten. Het zou gaan om de grootste investering ooit van de Duitse chemiegroep in de States, maar een precies cijfer wil de groep nog niet geven.

BASF gebruikt propyleen in andere productieprocessen in zijn Amerikaanse fabrieken. De groep wil profiteren van de lage gasprijs in de VS, te danken aan de winning van schaliegas, om zo haar kosten te verlagen. Op basis van propyleen – een essentiële basisstof in de petrochemie - worden onder meer lakverven voor de autoindustrie, wasmiddelen en pampers gemaakt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud