BASF mikt nog boven recordjaar 2011

Foto Belga/Nicolas Maeterlinck

De Duitse chemiegigant BASF kon in het derde kwartaal mooie resultaten presenteren. De omzet steeg met 8 procent, de bedrijfswinst met 5 procent. Dat is vooral te danken aan de hoge olie-en gasproductie en de goede prestaties in de gewasbescherming. Voor heel 2012 verwacht het concern betere resultaten dan in het recordjaar 2011.

Na een sterke eerste jaarhelft handhaaft het Duitse chemieconcern zijn prestaties in het derde kwartaal. De omzet steeg met 8 procent tot 19 miljard euro dankzij de verkoop van hogere volumes. Ook de bedrijfswinst (ebit) lag 5 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2011 - op 2,1 miljard euro. Vooral de divisies olie en gas en gewasbescherming deden het beter en compenseerden de wat mindere inkomsten in de chemiedivisies (o.a. plastics).

De stijging van de omzet in de landbouwchemicaliën is zowel te danken aan de goede start van het voorjaar in Zuid-Amerika als aan een uitstekende 'herfstverkoop' in het noordelijk halfrond. Ook positieve wisselkoerseffecten spelen hier een rol. Dat de productie van olie en gas het beter deed heeft vooral te maken met het feit dat die activiteiten in Libië vorig jaar van februari tot oktober stillagen.

In zijn vooruitzichten voor volgend jaar houdt het chemieconcern rekening met een stabilisering van de wereldeconomie. Het verwacht een groei van het bbp van 2,2 procent in het algemeen en van 2,8 procent en 2,9 procent in respectievelijk de industrie en de chemie.

'Desondanks hoopt BASF dit jaar de recordcijfers van 2011 te kloppen', zegt bestuursvoorzitter Kurt Bock. 'Dat optimisme hangt samen met het succes van onze gewasbeschermingsproducten en met de herneming van de productie van ruwe olie in Libië.' Er zit ook verdere expansie aan te komen. BASF gaat binnenkort samenwerken met de Noorse oliemaatschappij Statoil om de olieproductie nog op te drijven. Met de al aangekondigde overname van het Amerikaanse Becker Underwood hoopt het concern zich op te werken tot de top van bedrijven gespecialiseerd in de biologische behandeling van zaden en van biologische gewasbescherming.

Ook STEP, een besparingsprogramma dat al sinds november vorig jaar kostenreductie nastreeft via zowat 100 projecten, heeft de winstmarge stevig opgekrikt. Tegen het einde van het programma in 2015 moeten de jaarinkomsten een miljard hoger liggen.

Vooral in Europa liep de verkoop goed. Daar ging de omzet met 14 procent omhoog. In Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika steeg de verkoop met 1 procent. Wisselkoerseffecten speelden duidelijk een rol bij de omzetontwikkeling in Azië en Noord-Amerika. In Azië daalde de omzet met 6 procent in lokale munten, maar steeg 5 procent in euro. In Noord-Amerika was er een daling met 9 procent in dollar, maar steeg met 3 procent in euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud