BASF stevig onderuit in Frankfurt

BASF in de Antwerpse haven ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De nummer één van de chemiesector heeft het lastig op de beurs in Frankfurt na de publicatie van tegenvallende resultaten. De kijk van BASF op de toekomst is nu ook iets pessimistischer.

BASF boekte een operationele winst (ebitda) van 2,04 miljard euro, een stijging met twee procent, maar dat was wel onder de marktprognose van 2,12 miljard euro. De lage olieprijs is de schuldige, zo klinkt de uitleg. Olie is een belangrijke basisgrondstof voor veel (petro)chemische producten en klanten vroegen BASF om die lagere prijs ook naar hen door te factureren. De omze steeg tot 19,1 miljard (+3%).

De groep verwacht ook dat de globale economie trager zal groeien dan tot nog toe werd aangenomen. BASF schat de toename van het bbp nu op 2,4 procent tegen eerder 2,8 procent. Daardoor zal de chemische industrie ook minder snel groeien, met name met 3,8 procent in plaats van de tot nog toe verwachte 4,2 procent, zo oordeelt de Duitse multinational.

CEO Kurt Bock, die deze week zijn contract verlengd zag tot 2021, neemt intussen alle divisies die minder goed presteren onder de loep. Dat de divisie die pigmenten maakt een aparte vennootschap wordt, kan de voorbode zijn voor een verkoop. Deze business  levert met 2.500 werknemers een omzet op van één miljard euro. Bock focust meer dan zijn voorganger op organische groei en bescheiden acquisities.

Door de lichtjes tegenvallende resultaten verloor het aandeel  even meer dan vier procent in Frankfurt.

BASF is een belangrijke werkgever in ons land, vooral dan in de Antwerpse haven. Daar heeft het verschillende productie-eenheden die einde vorig jaar samen meer dan 3.050 mannen en vrouwen tewerk stelden. Op het coördinatiecentrum zijn ruim 250 mensen actief. BASF België staat voor circa één tiende van de groepsomzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud