Advertentie

BASF verdubbelt chemieprijzen in derde kwartaal

©REUTERS

Centraal bankiers die nog aan de omvang van de inflatoire druk twijfelen, nemen het best even het kwartaalrapport van de Duitse chemiereus ter hand.

De Duitse chemiereus BASF , met zijn activiteiten in vele sectoren en vele wereldregio's een soort mondiale barometer, verhoogt voor de derde keer dit jaar de jaarprognose. 

CEO Martin Brudermüller rekent nu op een bedrijfswinst van 7,5 à 8 miljard euro op een omzet tussen 76 en 78 miljard euro. Deze zomer lag de lat op 7 à 7,5 miljard euro. 

Voor de reden hoef je in het kwartaalrapport niet ver te zoeken. De sterke vraag liet BASF het afgelopen kwartaal toe de prijzen voor materialen met 41 procent te verhogen. Die afdeling omvat essentiële componenten voor een waslijst dagdagelijkse producten, van isolatiepanelen over schuursponsen en verpakkingen tot consumentenelektronica.

De prijzen in de (petro)chemie stegen zelfs met 95 procent. Een bekend voorbeeld is MDI, een bijproduct van olieraffinaderijen dat de belangrijkste bouwsteen is voor allerhande isolatiematerialen in de bouw.

Met andere woorden: de erg sterke vraag liet BASF toe de fors gestegen grondstoffen (ruim) door te rekenen. In de toekomst belooft dat potentieel moeilijker te worden. 'De marges in onze stroomopwaartse activiteiten (petrochemie, red.) beginnen te normaliseren', gaf Brudermüller mee in de telefonische conferentie met analisten.

De Duitse chemiereus BASF is met zijn activiteiten in vele sectoren en vele wereldregio's een soort mondiale barometer.

Tegelijk waarschuwt de CEO dat 'bedrijven nog altijd geconfronteerd worden met oplopende kosten voor energie, grondstoffen en transport'. De Duitse chemiereus verlaagde ook zijn 'inhuis' prognose voor de groei van de wereldeconomie in 2021, van 5,5 naar 5,3 procent.

Het vooruitzicht van een 'normalisatie' van de winst en een duidelijk afkoelende economie - de Duitse regering zette deze ochtend het mes in de groeivooruitzichten - verklaren de matte beurskoers van BASF in Frankfurt.

Na een sterk voorjaar beleefde het aandeel een kwakkelzomer (zie grafiek onderaan), vooruitlopend op de verwachting dat op het boerenjaar 2021 een moeilijker 2022 volgt. De door Bloomberg gepolste analisten rekenen voor 2022 op een bedrijfswinst van gemiddeld 6,7 miljard euro, 12 procent minder dan de 7,6 miljard die ze voor dit jaar verwachten. Ook in 2023 en 2024 zou de winst onder het peil van dit jaar blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud