Advertentie
Advertentie

BASF verliest terrein in Antwerpen

Wouter De Geest, gedelegeerd bestuurder BASF Antwerpen. ©BELGA

Het chemiebedrijf BASF ziet zijn omzet krimpen in Antwerpen. De omzet daalde in 2014 met ruim 5 procent tot 6,5 miljard euro. Niet alleen moest BASF zijn prijzen doen zakken, daar bovenop verloor het ook een belangrijke klant.

BASF, werelds grootste chemiegroep, biecht voor 2014 tegenvallende resultaten op. De omzet daalde met 5,4 procent tot 6,5 miljard euro. BASF moest zijn prijzen verlagen omdat de prijzen voor grondstoffen, met op kop olie, zijn gedaald. Daar bovenop verloor BASF ook een belangrijke klant, waardoor het minder volume kon afzetten. 'Dat is eigenlijk de hoofdreden voor de dalende omzet. De productiecapaciteit van Shell Moerdijk is er uit door een ontploffing', duidt Wouter De Geest, gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen. Shell Moerdijk werd in juni vorig jaar geteisterd door een felle brand, waardoor de raffinaderij maar deels operationeel is. Shell Moerdijk is intussen wel aan het herbouwen. 'We gaan ervan uit dat Shell opnieuw onze klant wordt, alleen is het nog niet duidelijk wanneer', zegt De Geest.

Meteen rijst de vraag of BASF Antwerpen door zijn slinkende omzet wel nog investeringen zal aantrekken, of eerder de duimen zal moeten leggen voor andere vestigingen van het Duitse BASF. 'Investeringen komen niet zomaar uit de lucht gevallen. Wij zien de blijvende investeringen van BASF als een erkenning van ons streven naar operationele uitmuntendheid', stelt De Geest.

In 2014 werd nog een nieuwe installatie geopend voor de productie van butadieen, dat vooral gebruikt wordt voor de productie van synthetische rubber. BASF meldde ook werk te zullen maken van superabsorberende polymeren in Antwerpen, goed voor een investering van 500 miljoen euro. Die kunststoffen worden onder meer gebruikt in luiers. BASF is zopas begonnen met de bouw van de nieuwe fabriek voor superabsorbers in Antwerpen. Over twee jaar zou de productie dan van start moeten gaan.

Ook Nippon Shokubai, een Japanse concurrent van BASF, pakte onlangs uit met een investering in superabsorbers in de haven van Antwerpen. De Geest: 'Wij werken aan een nieuwe technologie van superabsorberende polymeren, die nog meer vocht kunnen ophouden, waardoor luiers veel dunner zullen zijn. BASF bouwt die technologie op in Antwerpen. We zijn de eerste van de groep. Wat wij doen, is dus anders dan Nippon Shokubai.'

BASF is al 50 jaar aanwezig in Antwerpen. Gemiddeld krijgt Antwerpen, de op één na grootste productievestiging van BASF na de thuisbasis Ludwigshafen, 150 miljoen euro aan investeringen per jaar. In 2014 trok BASF 110 werknemers aan, maar een deel vertrok ook met pensioen, waardoor de tewerkstelling eigenlijk maar heel lichtjes stijgt. Er werken vandaag iets meer dan 3.000 mensen.

En 2015, hoe ziet het jaar er tot zover uit? De Geest: 'De omzet stijgt, dankzij een betere benuttiging van de capaciteit. We zijn dus tevreden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud