Bayer heeft 11.200 rechtszaken over glyfosaat aan zijn been

Amerikaanse landbouwers maken een mengsel met de herbicide Roundup om hun akkers ermee te besproeien. ©Bloomberg

De omstreden overname van Monsanto leverde Bayer vorig jaar een hogere omzet op, maar drukte de bedrijfswinst met een derde. Het aantal klachten tegen glyfosaat is opgelopen tot 11.200.

2018 was een jaar van grote veranderingen voor Bayer . Het Duitse concern kon de Amerikaanse zaadgoedspecialist Monsanto inlijven – zijn grootste acquisitie ooit – maar moest daarvoor 66 miljard dollar ophoesten en bepaalde van zijn onderdelen verkopen. De overname van Monsanto was van meet af aan omstreden omdat de herbicide glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup, mogelijk kankerverwekkend zou zijn. 

Bayer kon de overname van Monsanto in het voorjaar afronden. Daardoor groeide de groepsomzet vorig jaar met 13,1 procent naar 39,6 miljard euro, wat meer is dan verwacht. Op vergelijkbare basis en bij constante wisselkoersen was de groei wel minder fors: 4,5 procent.

Uitzonderlijke elementen

De toename van de brutobedrijfswinst (ebitda) voor uitzonderlijke elementen was een stuk kleiner: 2,8 procent tot 9,5 miljard euro. De bedrijfswinst kwam uit op 3,9 miljard euro, een derde lager dan in 2017. De forse daling heeft te maken met 2,6 miljard euro aan uitzonderlijke elementen die verband houden met waardeverminderingen, overnamekosten en de verkoop van enkele activiteiten.

De nettowinst van Bayer, dat er nu prat op gaat de wereldleider in landbouwproducten te zijn, kelderde met 77 procent naar 1,7 miljard euro. In 2017 was de winst echter aangedikt door een uitzonderlijke winst op de verkoop van zijn resterende belang in de chemietak Covestro.

Voor 2019 voorspelt Bayer een omzetgroei van circa 4 procent (bij constante perimeter en wisselkoersen) tot 46 miljard euro en een brutobedrijfswinst voor uitzonderlijke elementen van ongeveer 12,2 miljard euro.

Roundup

Intussen blijft het klachten regenen over glyfosaat. Tot 28 januari had de Amerikaanse dochter Monsanto 11.200 klachten ontvangen, bijna 2.000 meer sinds november.

In oktober veroordeelde een Amerikaanse rechtbank Bayer tot het betalen van een schadevergoeding aan een tuinier die kanker kreeg door de onkruidverdelger Roundup te gebruiken. Toch blijft Bayer rotsvast in het product geloven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Roundup 'waarschijnlijk kankerverwekkend' voor de mens'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud