Bayer maakt voort met chemie-exit

©BELGAIMAGE

De Duitse farma- en chemiegroep Bayer maakt haast met haar plannen om de chemietak af te splitsen. Nog dit jaar wordt de divisie, die in België zo’n 1.000 werknemers telt, afgezonderd en hoogstwaarschijnlijk naar de beurs gebracht.

In de tweede helft van dit jaar en ten laatste begin 2016 brengt Bayer  zijn chemieafdeling, Material Sciences, onder in een aparte onderneming. Dat maakte Frank Lutz, financieel directeur van de divisie, bekend op een chemiebeurs in Düsseldorf. De langverwachte plannen van de industriële groep om te focussen op de farma-activiteiten komen daarmee in een stroomversnelling.

1.000
In België telt Bayer Material Sciences bijna 1.000 werknemers in Antwerpen en Tielt.

Officieel is nog niet beslist of Bayer de aandelen in het nieuw op te richten bedrijf op de beurs zal verkopen, of verdelen onder de bestaande Bayer-aandeelhouders. Het bedrijf wil daarover in de tweede jaarhelft de knoop definitief doorhakken. Volgens analisten zou een afzonderlijke beursnotering 10 miljard euro aan cash kunnen genereren, geld dat kan dienen voor nieuwe overnames in de farmasector. Vorig jaar kocht Bayer al de voorschriftvrije geneesmiddelen van het Amerikaanse farmacieconcern Merck (voor 10 miljard euro).

België

In België telt Bayer Material Sciences bijna 1.000 werknemers in Antwerpen en Tielt (op 14.000 wereldwijd). De Tieltse afdeling van Bayer leverde onder meer de binnenring voor het dak van het WK-stadion in Brasilia.

Bayer Material Sciences produceert onder andere kunststof voor isolatie, matrassen, auto-onderdelen, dvd's, skibrillen en medische apparatuur. De Duitse industriegroep begon de afbouw van haar chemiepijler al in 2004 door de productie van rubber en andere basiskunststoffen af te splitsen onder de noemer Lanxess.

Met de spin-off maakt Bayer een einde aan een traditie van 152 jaar in de chemiesector. In 1863 begon het bedrijf met de productie van pigmenten en verven voor de textielindustrie. Bayer is een van de laatste concerns in Europa die chemie- en farma-activiteiten combineren, nadat ook Solvay vijf jaar geleden een einde maakte aan die hybride structuur.

Farma

Bayer zal zich na de beursgang van de chemietak volledig toeleggen op farmacie (voor mensen en dieren) en landbouwtechnologie (zaden, herbiciden, ggo's, ...). De farmadivisie van Bayer neemt al meer dan de helft van de bedrijfswinst voor haar rekening. Die verkoopt dierengeneesmiddelen, voorschriftvrije geneesmiddelen (zoals aspirine) en therapeutische medicijnen voor de behandeling van onder andere kankers, hartaandoeningen en oogziektes.

Material Sciences tekent voor 29 procent van de groepsomzet van Bayer, maar slechts voor 15 procent van de bedrijfswinst (ebit). De divisie boekte vorig jaar 581 miljoen euro bedrijfswinst op 11,5 miljard euro omzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud