Bayer moet Roundup-slachtoffer 81 miljoen dollar betalen

Edwin Hardeman, het Roundup-slachtoffer aan wie Bayer 81 miljoen dollar moet betalen. ©AFP

Het Duitse chemiebedrijf gaat in beroep tegen de jongste nederlaag in een rechtszaak over zijn omstreden onkruidverdelger Roundup.

Roundup, de onkruidverdelger van het Amerikaanse bedrijf Monsanto dat werd ingelijfd door Bayer, dreigt het Duitse concern opnieuw veel geld te kosten. Voor de tweede keer werd Bayer in de VS veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een kankerslachtoffer dat de ziekte volgens de rechtbank opliep door een langdurig gebruik van Roundup.

Een jury in Californië kende Edwin Hardeman, die het goedje op basis van glyfosaat jarenlang inzette in zijn tuin en lymfeklierkanker ontwikkelde, woensdag een schadevergoeding toe van 81 miljoen dollar (72 miljoen euro). Dat gebeurde amper enkele dagen na het oordeel dat hij door Roundup kanker had gekregen.

Gebrekkig

In de tweede fase van de rechtszaak oordeelde de jury dat Bayer aansprakelijk is. Het moet 5,9 miljoen dollar schadevergoeding betalen met daarbovenop een boete van 75 miljoen dollar. Volgens de jury is Roundup gebrekkig ontworpen, liet Monsanto na te waarschuwen voor het kankerrisico en handelde het bedrijf onzorgvuldig.

De Roundup-heisa kan Bayer nog miljarden dollars kosten.

Bayer noemde zich in een reactie teleurgesteld en zal in beroep gaan. 'Dit verdict verandert niets aan het gewicht van ruim vier decennia uitgebreide wetenschap en de conclusies van toezichthouders wereldwijd die de veiligheid van onkruidverdelgers op basis van glyfosaat ondersteunen en dat ze niet kankerverwekkend zijn', aldus Bayer.

Alleen al in de VS lopen meer dan 11.200 rechtszaken rond Roundup. Het Hardeman-dossier geldt als mogelijk richtinggevend. Voor dezelfde rechtbank zijn ruim 760 andere processen aangespannen. Vorig jaar kreeg een tuinman met kanker al een forse schadevergoeding toegekend. Die werd later wel stevig teruggeschroefd. De Roundup-heisa kan Bayer nog miljarden dollars kosten. De kwestie weegt zwaar op de beurskoers van het Duitse chemieconcern.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud